SERDÜLŐ (U14) FIÚ CSAPATUNK EREDMÉNYEI ÉS STATISZTIKÁI

 
 

nagyításhoz klikk a képre
 

Hátsó sor (balról): Boronyai Tamás, Simonics Levente, Simonics Olivér, Kenedi Róbert, Kispál Dániel, Györkös Erik, Barabás Dominik, Nagy Márton

Középső sor (balról): Ménkű Tibor (edző), Bihari Dániel, Ruckel Dániel, Nadj Zalán, Pintér Zsolt, Chandler Olivér, Ajao Rafael, Írházy Sámuel, Gesztesi Márk, Tápai Zsolt (edző)

Ülő sor: Kerekes Ákos, Hajdu Gergely, Kelemen Tamás, Szőke Bence, Szőke Gergő, Márkus Balázs, Nagy Soma, Cai Jinhang, Chandler Thomas

 

2019. május 27. Budapest B bajnokság

Zsíros Akadémia Kőbánya/B - MAFC KS/C 80-62 (21-15; 18-12; 26-19; 15-16)

Az "A" csapat országos döntőn való szereplése miatt, kissé felborult az edzésrendünk, de ez sem volt akadály, hogy szép búcsút vegyünk az idei szezontól. Edzés időben játszottuk utolsó mérkőzésünket, az egy évvel fiatalabb MAFC-cal, akikkel januárban egyszer már megmérkőztünk. Teljesen más kerettel álltunk ki most, de így is érezhető volt a fejlődésük a legutóbbi találkozásunk óta. Örülök, hogy olyan játékosoknak is tudtam több lehetőséget adni, akik idén csatlakoztak az egyesületünkhöz. Mindenkit magához szoktunk viszonyítani, ezen a mérkőzésen jól látszott, hogy Ye Deniel és Pataki Máté mennyit fejlődtek ezalatt a pár hónap alatt.

statisztika

2019. május 18. Budapest B bajnokság

Bp. Honvéd/B - Zsíros Akadémia Kőbánya/B 75-45 (20-7; 18-9; 14-21; 23-8)

Jó meccsre készültünk, sajnos nem az lett. A Honvéd 2006-os csapatával játszottuk utolsó előtti mérkőzésünket. A négy negyedből egyet tudtunk megnyerni csak, viszont a másik háromban, olyan dominanciát mutatott a Honvéd, amely előtt meg kell hajolnunk. Ki kell mondani, ezzel a csapattal, nem vagyunk egy szinten. Ennyi hibával nem lehet játszani, még ebben a korosztályban sem. Dolgozunk tovább, törekszünk a hibák kijavítására.

statisztika

2019. május 11. Budapest B bajnokság

Budapest Basket - Zsíros Akadémia Kőbánya/B 69-60 (18-17; 16-21; 21-8; 14-14)

Ismerős ellenfélhez látogattunk a Menyecske utcába szombat délelőtt. Az első találkozón februárban 7 ponttal volt jobb az ellenfelünk, akkor az első félidőben nem találtuk a ritmust. A mostani visszavágón, pont a fordítottja történt annak a mérkőzésnek. Az első félidőben fej-fej mellett halatt a két csapat, sikerült végig koncentráltan játszanunk védekezésben és támadásban egyaránt. Mindenki pályára lépett és mindenkitől azt kaptam, amire számítottam a meccs előtt, ennek köszönhetően vezettünk is 4 ponttal. A félidő után azonban, hiába cserélhettem szabadon, nem sikerült kihasználnunk a nagyobb rotációnkat. Az ellenfél bár sokkal képzetlenebb volt (csak jobb ziccert dobtak), ennek ellenére az ő akaratuk érvényesült. A kizárásokat rendre elmulasztottuk, amit a hazai együttes meg is bosszult. és sajnos támadásban sem találtuk a ritmust. Voltak szép labdajáratásaink, de sajnos sokkal kevesebb, mint amivel meccset lehetne nyerni. Úgy éreztem, mintha mindenki a másikra várna, hogy majd megoldja. A negyedik játékrészben, nem sikerült fogyasztani az ellenfél előnyéből, így egy fájó vereséggel tértünk haza a Menyecske utcából.

statisztika

2019. május 23-26. Nemzeti Fiú Serdülő bajnokság Döntő – Debrecen

Dombóvári Kosársuli – Zsíros Akadémia Kőbánya 49-57 (9-22; 14-13; 11-12; 15-10)

Újabb országos döntő, újabb lehetőség arra, hogy valami nagyot alkothassunk. Felkészülésünk közben a kadett csapatunk menetelése inspirált minket, mondván ez nekünk is sikerülhet. Első feladatként a már szezon közben egyszer legyőzött Dombóvár állt előttünk. Abból a találkozóból nem lehetett kiindulni, ezért jól felkészültünk ellenfelünkből. Az első negyed hengerelt és állva hagyta a fehér mezeseket. Tomi 7, C. Oli 5 míg Dominik 4 pontjának köszönhetően. A két Simi most nem a gólgyártásban jeleskedett, hanem fáradhatatlanul üldözte a Dombóvár legjobbját. Beállni látszott a különbség, sőt a 25. percben 17 pontos előnynél még akár el is dönthettük volna. Ugyan kértük a srácokat, hogy ne üljenek rá a labdára, kosarazzanak tovább, valahogy mégis kiengedtek és 2 perccel a vége előtt 4 pontra olvadt az előny. Ekkor megvillant Simi Oli és Kenedi Robi, kosaraikkal eldöntötték a mérkőzést. Pokolian nehéz mérkőzés volt, ahol ismét a védekezésünk keménysége volt a kulcs. Csupán 13 labdát adtunk el és a büntetőnk is egészen kiváló volt, 71%. Nagyon örülünk a győzelemnek, nagyon készültünk rá, bár bevallom páran adósak maradtak a jobb játékkal. De mi ettől vagyunk jók, hogy mindig mások lépnek elő vezérként, a kiegészítők ma extrák voltak! Nem dőlt még el semmi, de kezdésnek valami ilyesmit álmodtunk!

statisztika

Zsíros Akadémia Kőbánya – Kecskeméti KA 47-94 (15-24; 15-25; 7-20; 9-25)

Az ország egyik, ha nem a legjobb csapatával kellett megmérkőznünk. Simi Levire nem számíthattam, első meccsen összeszedett kisebb sérülés miatt. Azt kértük a fiúktól, hogy minél tovább próbáljunk meg partiban maradni. A társaság sajnos jóllakott a reggeli meccsen és fejben már csak az OSE meccsre koncentrált. Kérhettünk időt, bánthattunk, simogathattunk, nem tudunk eredményt kipréselni belőlük. Egyedül Eriket tudom kiemelni, aki nem törődött semmivel, csak egyszerűen kosárlabdázott. Csak remélni tudom, hogy ez a kis (na jó annál nagyobb ) rövidzárlat nem tett gödörbe bennünket, mert holnap az OSE Lions csapatát kell legyőznünk, ahhoz, hogy a legjobb 4-be kerüljünk. Este a fejmosás megvolt, illetve elkezdtük építeni őket a nagy csatára.

statisztika

OSE Lions – Zsíros Akadémia Kőbánya 62-78 (15-29; 15-19; 19-16; 13-14)

A péntek reggelünk show-al indult. Na persze most nem mi csináltunk (mi 1 óra magasságára tartogattuk), hanem Sebestyén Balázsék forgattak a fő téren, ami tőlünk 30 mre volt. Szerencsére nem túl hangosan keltették az országot, így zavartalan volt a pihenésünk a nagyon fontos mérkőzésre. Az oroszlányi gárda nagyon összeszedetten és felkészülten érkezett a döntőre, így mindenkinek résen kellett lennie. Mi is így tettünk. Nagy kérdés volt, hogy a tegnap esti kecskeméti meccs mennyire zavarta össze a fejeket. Lehet, hogy semennyire, vagy időben jött a pofon, de olyan elsöprő első negyedet produkáltunk, amit ha aludtam volna éjszaka akár 10 percet is, akkor ott álmodtam volna róla. Levi és Oli 20 pontot vállalt a 29-ből, a többiek most mezőnyben szorgoskodtak. Második sor kicsit mérsékelt volt, de nagyon fegyelmezett és koncentrált. A félidőben 18 ponttal vezettünk. Nagy volt az öröm, de jeleztük a gyerekek felé, hogy van még 20 perc. Nem szerettünk volna úgy járni, mint a Dombóvár ellen, így azt kértük tegyünk még rá egy lapáttal. Nem játszottunk rosszul, hajtottunk rendesen, de ellenfelünk nem akart leszakadni, nagyon szívósan tartotta magát. 5 perccel a vége előtt 14 pontos vezetésnél OSE legjobbja leült, azt hittük csak pihen, de nem tért vissza, így már mi is elkezdtünk pihentetni, cserélni és tapsoltatni, ugyanis ezzel a győzelemmel 2004 után újra van Darázs csapat a legjobb 4-ben! Ikerek szenzációsak voltak a pálya mind a két oldalán, Erik és Kispál Dani pedig szépen kiegészítették őket pontgyártásban, Ruckel Dani és Kenedi Robi védekezésben. Balu pedig megérkezett a döntőre, fontos kosarakat szerzett a legfontosabb pillanatokban. Irány az elődöntő ahol a Vasas Akadémia lesz az ellenfelünk, akik nagyon szeretnek ellenünk játszani! Ha már itt vagyunk a 4-ben, igyekszünk tovább vinni a csodát!

statisztika

Vasas Akadémia – Zsíros Akadémia Kőbánya 76-54 (15-17; 17-11; 23-12; 21-14)

Ha augusztusban azt mondják országos elődöntőt fogunk játszani májusban, akkor elfogadjuk. De mi már csak ilyen telhetetlenek vagyunk, úgy döntöttünk, ha már itt vagyunk akkor megpróbáljuk elkapni a torna egyik esélyesét. Már a bemelegítés alatt érezhető volt egy kis izgalommal fűszerezett feszültség. A csarnok hangulata átlagos volt. ÁÁÁ viccelek! Pokol volt bent! Már a mi gyerekeink szülei is, felnőtt meccseket megszégyenítettek év közben és a döntőn, de most összeálltak a ZTE táborral, így aki az utcán sétált joggal hihette, hogy a DEAC játszik a Szolnokkal vagy a Körmenddel! Az első negyedet elhoztuk, rengeteg fault volt és még több lett befújva. Mind a két oldal nagyot küzdött és mivel alacsonyan volt a határ, így sokan bajba kerültek. A második sor egy kicsit pontatlan volt, de még így is csak 4 pontos hátrányban voltunk. Nagy kérdés volt a második 20 perc, hogy mi fog történni, mert a Vasas érezhetően elbizonytalanodott, nem engedtük, hogy a saját játékunkat játsszak, brusztolásra kényszerítettük őket, amiben pedig mi vagyunk a jobbak. Sajnos a mi játékunknak is megvan a hátránya, könnyebben el lehet benne fáradni, a negyed végére 15 pontra nőtt a hátrány és Oli is kipontozódott. Egy percre sem adtuk fel, becsülettel végigküzdöttük mind a 40 percet. Győzött a magasabb, erősebb, jelenleg jobb. Le a kalappal a fiúk előtt, mert elhitték, hogy nyerhetünk és ezt nagyon becsülöm bennük. A harmadik negyed 2. percében (és ez egy azóta beismert hiba lett) ki kellett volna állítani ellenfelünk egyik játékosát. Ez nem történt meg, de ettől még nem nekünk állt volna a zászló, bár biztos szorosabban alakult volna a vége. Nagyon büszkék vagyunk minden pályára lépő gyermekre, mert úgy játszottak ahogy azt egy elődöntőben elvárják! Holnap összeszedjük minden maradék erőnket és mindent megteszünk, hogy megszerezzük a bronzot!

statisztika

Kecskeméti KA – Zsíros Akadémia Kőbánya 67-34 (26-4; 12-11; 11-11; 18-8)

A bronzcsata általában a két csalódott csapat mérkőzése, akik lecsúsztak a döntőről. Látva a csapatokat ez most inkább csak a Kecskemétről volt elmondható, őket azért mindenki a döntőbe várta. Ezzel próbáltuk felnyomni a srácokat, hogy nagyon nyomjuk meg az elejét, hátha nagyon összetörtek a piros mezesek. Sajnos nem lett igazunk, igazi sportemberhez méltóan felszántották a pályát és úgy voltak vele, hogy nem mennek haza üres kézzel. Első egyedünk Simi Oli nélkül, de Erikkel a fedélzeten sajnos csak aszisztálni tudott, könyörtelenül átgázoltak rajtunk. Igazsághoz tartozik, hogy szerencsénk sem volt, mert ami kifele tudott perdülni, az ki is jött. A középső két negyedre még valahogy összekaptunk magunkat, de a folyamatos rohanás az eredmény után felemésztette az utolsó csepp erőnket is, így a vége megint sok lett. Persze nem von le semmit a debreceni csapat érdemeiből, mert megcsinálták a szerencséjüket, de egy Vasas-Kecsó döntő és egy Debrecen-Kőbánya bronzcsata szorosabb meccseket hozott volna. De nem hozott, ez van, nem lógatjuk az orrunkat, mert bravúrosan, minden várakozást felülmúlva 4. helyen végeztünk! Ezen a meccsen Kenedi Robi úgy játszott, ahogy igazán tud, vállán vitte a csapatát, öröm volt őt nézni és a meccs után begyűjteni vele kapcsolatban a többi edző elismerését.

Összegezve: Nem győzzük hangsúlyozni, nagyon elégedettek vagyunk a fiúk teljesítményével! Az edzőtábor úgy kezdődött, hogy páran sérüléseket hoztak át az előző szezonból, ez nem sok jóval kecsegtetett. Aztán amikor minden kezdett helyre állni, Zsolti aki egyik alapemberünk lett volna, kiszállt (majd egész évre), aztán jöttek a többiek: Levi térde, Csenszi lábszára, Oli csuklója, Balu csuklója, Erik újja, Robi ujja, Dani ujja… soroljam még? Inkább nem teszem, mert felesleges. Bekerültünk a sokkal erősebb nyugati csoportba, ahol első perctől kezdve domináltunk és kivívtuk azt a titulust az ellenfelektől, hogy tartsanak tőlünk. A főtábla küzdelmek között, a nemzetköziben is maradandót alkottunk, Riminiben kiharcoltuk a döntőbe jutást egy olyan Porsche meccsen, amire ha rágondolok még mindig kiráz a hideg. A döntőn összecsaphattunk egy olyan olasz csapattal, akik azon kívül, hogy bejutnánk a magyar kadett bajnokság döntőjébe, megnyerte az egész EYBL-t olyan csapatokat verve, mint a Zalgiris és CSKA Moszkva! Aztán Pécsett teljesítettük a majdnem lehetetlent, 7 hétvége alatt 5 tornát játszottunk és úgy harcoltuk ki a döntőt, hogy átlag 50!! pont alatt kaptunk! Jöhetett a döntő, ami pedig egy álom volt, ami sajnos túl gyorsan lezajtott, de ez már csak ilyen. Végereményben 4. helyen végeztünk, minden!! nyugati csapatot megelőztünk, csak a 3 keleti végzett jobb helyen. Kiszámoltam, idén több mint 10000 km-t utaztunk, 49 napot és 39 éjszakát töltöttünk távol a családtól és 16 napot hiányoztunk az iskolából. De a gyerekek azon kívül, hogy kosárlabdáztak, életre szóló élményekkel gyarapodtak, szuper helyekre jutottak el.

Végezetül Menkű Tibor kollégámmal szeretnénk mindenkinek, minden segítségét megköszönni, amit kaptunk az év során, ezt azzal próbáltuk meghálálni, hogy mindig igyekeztünk tudásunk legjavát adni. Köszönettel tartozunk a gyerekek korábbi edzőinek, Nagy-Pál Adriennek, Ifj. Hajdu Péternek és Szollár Gergőnek, mert ebben a 4. helyben ők is vastagon benne voltak. Mindenkinek kívánunk kellemes nyarat, jó pihenést, a kiöregedőknek további sok sikert, a többiekkel pedig ott folytatjuk ahol abbahagytuk!

statisztika

2019. május 5. Budapest B bajnokság

Zsíros Akadémia Kőbánya/B - MAFC KS/B 33-100 (17-26; 2-25; 10-24; 4-25)

Nehéz meccsre készültünk és ez be is igazolódott. Főleg annak fényében, hogy a 11 játékosból 6-an nem nem sokkal a fel dobás előtt fejezték be az FSA bajnoki meccsüket. Alapjában véve egy nagyon jó társaság a Mafc 2006-os csapata (tehát a saját korosztályunk), de a körülmények fényében, minimálisan sem tudtuk felvenni a küzdelmet és megnehezíteni a dolgukat. Két negyedben mutattunk elégségesen értékelhetőt támadásban, a védekezést illetően pedig nehéz lenne pozitívat találni. Remélem az ilyen mérkőzések kellően ösztönöznek mindenkit a 100%-os edzéslátogatásra, és a későbbi komoly munkák elvégzésére.

statisztika

2019. május 5. Budapest A bajnokság

Vasas Akadémia U13 - Zsíros Akadémia Kőbánya/A 54-52 (11-11; 19-13; 6-16; 18-12)

Az első félidőben ugyan voltak villanásaink, de a fehér mezeseknek több kedvük volt kosárlabdázni. Mondhattam bármit, mi csak az orrunkat lógattuk. Azt is mondhatnám, hogy a rossz idő okozta a nyomott hangulatot, de ez ferdítés lenne, hiszen ellenfelünk is ugyanarról az utcáról jött be. A félidőben próbáltam rendet tenni a kupis fejekben és most szerencsére sikerült. Soma harcossága és Cai védekezése átragadt a többiekre is, így végre élvezhető lett a mérkőzés. Dominik vezérletével (20 pont, 15 lepattanó, 9 kiharcolt, 27 perc) előbb utolértük őket, majd átvettük a vezetést. Itt kértem pár apróságot, de sajnos elég pontatlanul hajtottuk végre, így nem tudtunk eldönteni a meccset, sőt visszaadtuk a vezetést. Sorra pontozódtunk ki, így a variációk is csökkentek. 14,6 másodperccel a vége előtt, 2 pontos hátrányban ugyan nem sikerült pontosan végrehajtani a kért feladatot, de Geri valahogy megszerezte a labdát és 4 másodperce volt minden gyermek álmától, hogy győztes kosarat szerezzen. Kicsit kapkodott, így nem hozott benne jó döntést, de nem is baj, meg kell tanulni ezeket a helyzeteket is. Kár az első félidőért, mert ott sok perc maradt kihasználatlanul. A második már sokkal jobban tetszett, több kommunikáció a pályán és azon kívül, bátor megoldások és felelősség vállalás. Bár az eredmény nekünk másodlagos, jobb nyerni, mint veszíteni, de 35 eladottal, 29%-os mezőnnyel és 52 dobott ponttal nagyon nehéz. Pedig csak 54-et kaptunk, azt bármikor elfogadom! Ezzel véget ért az idei Budapest/A bajnokság, örülök hogy sok 2006-os tudott rendszeresen pályára lépni, illetve hogy a kicsit lemaradott 2005-ösök is folyamatosan arra törekedtek, hogy pótoljanak. Egy pillanatig nem bántam meg, hogy így indultunk itt, nagyon hasznos volt!

statisztika

2019. április 27-28. Nemzeti Fiú Serdülő bajnokság – VI. forduló – Pécs

Kiss Lenke Kosársuli/A – Zsíros Akadémia Kőbánya 52-87 (19-17; 9-17; 15-28; 9-25)

Az előző évekhez képest egy héttel korábban került megrendezésre a mindent eldöntő 6. forduló. Már az előző tornán is egy hajszál választott el minket a döntőtől, most sem lehetett más célunk, mint az első két hely valamelyikének a megszerzése. Ehhez az első feladatunk a KLKS legyőzése volt. Az első félidőben, semmit sem tudtunk megvalósítani abból, amiket megbeszéltünk és amiket kértünk. A második sor még csinált értékelhető dolgokat, főleg védekezésben. 20 perc szenvedés után csupán 6 ponttal vezettünk. A harmadik negyedben végre azt a csapatot láttam a pályán, aki azért jött, hogy döntőt játszhasson. Kellően agresszívak voltunk, támadásban ment a játék és végre a sebességünk is az elfogadható volt. A negyedik negyedben még pihentetni is tudtam, ez nagyon fontos volt, 22 percnél senki sem töltött többet a pályán. Ezt a meccset is a védekezésünkkel sikerült megnyerni, ellenfelünk két magas és ügyes játékosát viszonylag szépen semlegesítettük. Nagy meccs lesz az esti, így azon sokkal jobban kell játszanunk!

statisztika

Szombathelyi KA – Zsíros Akadémia Kőbánya 49-68 (8-22; 19-10; 10-20; 12-16)

Mivel a Pécs nyerte az első két meccsét, így tudni lehetett, hogy győzelmünk esetén már ma bebiztosíthatjuk a helyünket a legjobb 8-ban. Első sor most nagyon bekezdett, Simi Oli vezérletével 13 pontot szerzett, többet mint az egész ellenfél. Most a második sor hozta a betlit, így ahelyett, hogy a félidőben kicsit megnyugodhattunk volna, 5 pontos előnnyel nyitva hagytuk a kérdéseket. Nagyszünet után egyszerű volt a képlet. Nagy rohamot kértem a srácoktól, hogy ellenfelünk nehogy belelkesedjen. Túlzás lenne állítani, hogy hatalmas erővel ugrottunk nekik, de a masszív védekezésünkben most is bízhattunk, 15 pontra hízott az előny. Utolsó tíz percben azért még észnél kellett lenni, a vezéreknek csak a végén tudtam egy kis pihenőt adni. Simi Oli, Kispál Dani és Kenedi Robi vezérletével végül csak be tudtuk húzni a mérkőzést és idén újra ott leszünk a legjobbak között. Győzelmünk kulcsa az agresszivitás, a „csak” 16 eladott labda és az egyéni villanások voltak. A munka még nincs elvégezve, holnap a csoportelsőség a tét!

statisztika

Nemzeti Akadémia Pécs – Zsíros Akadémia Kőbánya 53-81 (10-21; 15-26; 12-14; 16-20)

Mind a két csapatnak nagy „teher” ment le a válláról, azzal, hogy bejutott a döntőbe. Augusztusi célok valósultak meg, így érthetően mind a két csapat nagyon boldog volt. Az ilyen meccseken az a csapat szokott nyerni, aki jobban fel tud pörögni és nem lakott jól. Szerettük volna megnyerni a csoportot, mert kicsit kukkoltunk felfelé és úgy döntöttünk a gyerekekkel, hogy jobb lesz ez így nekünk. Az első perctől kezdve sokkal jobban akartunk és az amúgyis beton védekezésünk, még komolyabban működött. Úgy vezettünk az első félidőben 47:25-re, hogy mind a két sorunk remekelt!! Jajj de vártam már újra ezt a pillanatot! Úgy küzdött és koncentrált a társaság, mintha ezen múlna a döntő. A második félidőben ott folytattuk, ahol abbahagytuk, így egy percig nem volt kérdés az újabb győzelem. Nagyon büszkék vagyunk a gyerekekre, mert egy úgymond tét nélküli mérkőzésen is tudtak küzdeni, hajtani és 100%-on koncentrálni. Teljes mértékben a mi akaratunk érvényesült élmény volt nézni a dominanciánkat. A 20:2-es vezetés szép alapot adott a találkozónak. Igazi csapatmunka volt, 6-an érték el vagy súrolták a 10 pontot! Május végén országos döntő, helyszín Kecskemét vagy Debrecen a hírek szerint, ellenfeleink pedig a Kecskemét, Dombóvár, Oroszlány trió lesz! Másik oldalon Vasas, Zte és Debrecen. Nagyon várjuk már és mégegyszer gratulálok mindenkinek.

statisztika

2019. április 17-21. Easter Euro Basket Tournament (2005)

Paksi Atomerőmű – Zsíros Akadémia Kőbánya 52-63 (10-10; 12-15; 15-22; 15-16)

A torna első mérkőzése magyar riválisunk ellen volt, akiknek a következő hétvégén szintén országos döntőért játszanak. Sokkal élesebbek voltak nálunk, védekezésünk stabilnak volt mondható, de támadásban nehezen alakítottuk a helyzeteket, ha pedig összejött, akkor a befejezésekkel adódtak gondok. Sajnos hozzáállásbeli problémák is jelentkeztek egyeseknél, amit nem tudtam hova tenni. Végig vezetve, végül sikerült behúzni a nyitó derbit, de ennél többet várok a társaságtól. Kispál Dani és Kenedi Robi ponterős volt ez tetszett, Hajdu Geri, Bihari Dani és Chandler Oli a legjobbkor talált be.

statisztika

BG 89’ Hurricannes – Zsíros Akadémia Kőbánya 32-90 (7-33; 4-21; 12-15; 9-21)

Nehéz nap, nehéz ébredés, könnyű mérkőzés. Ellenfelünk képzetlenebb volt nálunk, nem sok ellenállást tudtak kifejteni. Nem bántam, mert tudtam pihentetni, illetve akiknek szüksége volt egy adag boldogságra az most vehetett magához bőven. Balu, Erik, Chandler Oli és Dominik volt a legaktívabb benne. Sajnos Kispál Dani pihenőt kért, mert a meghúzta a lábát, tudott volna játszani, de nem akartam kockáztatni.

statisztika

Magec Tias (ESP) – Zsíros Akadémia Kőbánya 38-49 (8-18; 12-6; 12-12; 6-13)

Szerencsére sokat nem vett ki belőlünk az első meccs és első ránézésre ez a spanyol csapat sem tűnt erősnek. Az első sor mint mindig hengerelt, nagy lendülettel és magas koncentrációval játszottak. Második sor hozott egy terített betlit. Ellenfelünk a játék minden elemében felülmúlt minket, ők élvezték a kosárlabdát mi nem. A harmadik negyed ráment arra, hogy újra ritmust találjunk, de itt is rengeteget hibáztunk. Az utolsóban a két Simi és Robi profi módon lerendezte a győzelmi kérdést. A pálya mind a két oldalán extra munkát végeztek. Erik a második negyedben kisebb bokasérülést szedett össze, ez sem komoly, de jobb a békesség alapon innentől pihenőt kapott. Nehezebben nyertünk a vártnál, de amit mindig mondok a fiúknak, a vezéreken a nagy nyomás, de a kiegészítők közül mindig kell jönni pár meglepetés teljesítménynek, mert csak úgy tudunk nyerni. Észnél voltunk, ez tetszett, de nem lehet 1 negyedet sem lefürödni.

statisztika

Handlova (SVK) – Zsíros Akadémia Kőbánya 60-57 (17-13; 18-19; 14-10; 11-15)

Ősszel már találkoztunk szlovák ellenfelünkkel, akkor nagy csatában ők nyertek. Most Erik és Dani hiányában nem tudtam mire lehetünk képesek. Nagyon agresszív volt a piros mezes csapat, amit nagyon jól tűrtünk és sok jó megoldásunk volt. Védekezésben nehezen védtük a betöréseket, de ha sikerült, abból mindig tudtunk indulni. Utolsó negyedre 7 pontos hátránnyal érkeztünk, végig nyitott volt a meccs. A szlovákok minden hibánkat megbüntették, háromszor is elmentek 10 ponttal, de mindig visszajöttünk. A vége 3 pont oda, de ha van még 1 perc, elkapjuk őket! Szomorkodni kár, mert nagyon jó mérkőzés volt. A játék színvonala messze meghaladta a játékvezetők és az asztalszemélyzet tudását. Oli míg ki nem pontozódott vezér volt, majd Levi és Robi ismét extrát kosárlabdázott. Sajnos ismét nem kaptak komolyabb segítséget a többiektől, egy kicsit megijedtünk a komolyabb meccstől, ez pedig hiba az országos fordulóra nézve. Van még időnk, ezt még helyre kell tenni. Ez volt a csoportdöntő, a holnapi meccs eredményétől függetlenül a 2. helyen fogjuk zárni a tornát.

statisztika

Sokol Kbely (CZE) – Zsíros Akadémia Kőbánya 22-79 (2-26; 0-18; 12-14; 8-21)

Sajnos az utolsó mérkőzésre is gyenge ellenfél jutott, így csak annyit kértem a fiúktól hogy élvezzék a kosárlabdát! Szuper volt a hangulat a pályán, küzdött-hajtott mindenkit, szórtuk a kosarakat. Balu és Tomi újra betalált, remélem megvan most már az a bizonyos fonal. Hasznos torna volt, megérte eljönni. A két kisebb sérülésért kár, de szerencsére egyik sem komoly, tudtak volna játszani, de nem akartam feleslegesen kockáztatni. A gyerekek jól érezték magukat, jó volt hogy az egész serdülő gyakorlatilag végig egyszerre mozgott, sok meccsüket megnézték egymásnak. Többször tudtunk várost is nézni, ez is nagyon tetszett a srácoknak. Végeredményben egy ezüst éremmel gazdagodtunk, illetve bízom benne, hogy kellő lendületet tudtunk venni a sorsdöntő országos fordulóra. Egy biztos, hogy a gyerekek nagyon várják és nagyon akarják a továbbjutást, remélem a héten minden zökkenőmentes lesz és elérjük a kitűzött célunkat.

A csapat legjobbjának Kenedi Robit választottuk! GRATULÁLUNK!

statisztika

2019. április 17-21. Easter Euro Basket Tournament (2006)

Jonavos (LTU) – Zsíros Akadémia Kőbánya 51-28 (14-4; 12-11; 19-7; 6-6)

Első mérkőzésünkön azzal a litván csapattal játszottunk, aki végül fölényesen megnyerte a tornát. A feldobástól kezdve nem tudtunk mit kezdeni a magassági főlényükkel. Talán még egy kisebbfajta megszeppenést is lehetett érezni a társaságon a körülmények miatt, aminek köszönhető több hibával játszottunk a megszokottnál. Az ellenfélben volt két magas fiú, akik egy-egyezve bárkivel szemben kosarat tudták szerezni. Szégyenkezni valónk a lefújást követően nem volt, hiszen ez a csapat mondhatni végig verte a mezőnyt, mi pedig a magasságunkhoz mérten nagyszerűen küzdöttünk végig.

statisztika

Tapiolan Honka (FIN) – Zsíros Akadémia Kőbánya 38-34 (8-14; 8-2; 18-6; 4-12)

Második meccsen a finn csapat személyében egy még magasabb ellenfélel találkoztunk. A finnek technikai képzettsége hagyott némi kívánni valót, illetve a mi agresszív gyors játékunk sem ízlett nekik, így az eredmény egy nagyon küzdős félidő után egál volt. Sajnos a második félidőben, amikor szabadon lehetett variálni a pályán lévőket, a sokkal magasabb ellenfelünk felőrölt minket és lejátszotta a fejünk fölött a meccset. Le a kalappal a fiúk előtt, hogy 20 pont is volt a hátrányuk, ennek ellenére nem adták fel, utolsó percig küzdöttek, így majdnem sikerült a csoda. Végül 4 pontos vereséget szenvedtünk, ami könnyen lehetett volna több is, ha nem cserél bele ellenfelünk.

statisztika

Paksi Atomerőmű – Zsíros Akadémia Kőbánya 18-44 (2-12; 2-14; 12-8; 2-10)

A csoport utolsó mérkőzésén a Paksi Atomerőmű csapatával játszottunk, akik ellen a harmadik negyedet leszámítva minden negyedben 2 pontot kaptunk csak. Ezen a mérkőzésen izgulni való nem volt... A csapatok erejét és a csoportok beosztását a rendezők nem egészen jól mérték fel, így sajnos mi harmadik helyen végeztünk a csoportban, ami nem ért továbbjutást.

statisztika

Ziccer Kosársuli – Zsíros Akadémia Kőbánya 14-57 (4-18; 2-13; 8-18; 0-8)

Az alsóházi keresztjátékban először a Ziccer Kosársulival mérkőztünk. Ennyi.

statisztika

Paksi Atomerőmű – Zsíros Akadémia Kőbánya 32-47 (10-14; 3-11; 6-14; 13-8)

Az 5. helyért ismét a paksiakkal mérkőztünk, ahol megismétlődött az első összecsapás. Az eredmény igaz szorosabban alakult, a győzelem megszerzése nem forgott veszélyben. A mérkőzésen a fő szempont a sérülések elkerülése volt.

Összegezve hasznosnak gondolom a tornát. Kiemelni külön nem tudok senki, mindenki magához mérten törekedett a maximumra, örülök annak, hogy minden mérkőzést komolyan vették a fiúk ellenféltől függetlenül.

statisztika

2019. április 13. Budapest A bajnokság

Zsíros Akadémia Kőbánya/A – Budapesti Honvéd/A 48-95 (6-13; 22-30; 8-31; 12-21)

A mérkőzés előtt azt gondoltam, ha a srácok észnél vannak, akkor tudunk egy nagyon jó mérkőzést játszani, de az látszott, hogy jócskán megfiatalított csapatunk nem lesz a meccs favoritja. Kelemen Tomi második negyedes szárnyalása mellett Rafi, Cai és Szöszik bátor játékát tudom kiemelni. 34 eladott labda miatt még az esély sem maradt meg hogy egy kicsit is megszorongassuk a piros mezeseket. Az fáj igazán a történetben, hogy nem volt a társaság lelkes, ezt pedig nem szoktam meg tőlük. Tanulságokat le kell vonni, nem tehetjük meg, hogy nem adunk ki magunkból mindent egy mérkőzésen, ennél a sárga-fekete mezünk sokkal többet érdemel. Fel a fejjel, sokat kell még tanulnunk.

statisztika

2019. április 6-7. Fiú Nemzeti Serdülő bajnokság – V. forduló – Budapest

Debreceni KA/A – Zsíros Akadémia Kőbánya/A 58-52 (19-19; 16-12; 13-12; 10-9)

5. forduló, tét a döntő! Minden csapat be akar jutni, aki kevesebbet hibázik az nyer! Első perctől kezdve fej-fej mellett haladt a két csapat, tették ezt úgy, hogy rengeteget hibáztak. Rosszul dobtunk, de főleg az üres ziccereket! Kulcs pillanatokban rendre megremegett a kezünk, így nem tudunk előny építeni. A két fáradt játékvezető sem tett jót a mérkőzésnek, de erre inkább nem mondok semmit. Sajnos egy meccslabdát elhibáztunk, 6 ponttal jobbnak bizonyult a Debrecen. 21 kihagyott ziccerrel és 27 eladott labdával nem lehet egy ilyen meccset megnyerni. Kiemelni csak Levit tudom a számai miatt, illetve a csapatot a 40 perces példás küzdéséért. Nincs semmi veszve, este nekiugrunk a Zetének.

statisztika

ZTE KK/A – Zsíros Akadémia Kőbánya/A 76-73 (18-22; 17-16; 23-24; 18-11)

Jól ismerjük a kék-fehér gárdát és azt is, hogy szeretnek minket, csak játszani nem szeretnek ellenünk. Végig mi irányítottuk a mérkőzést, tettük ezt úgy, hogy Eriket nem mertem játszatni, Geri pedig az első meccsen sérült meg. Szépen indultunk és játszottuk a játékunkat, támadásban sokkal pontosabbak voltunk, mint délelőtt és az eladott labdák száma is lecsökkent. Sajnos a negyedik negyedben már a Simi Oli – Kenedi Robi duó is a padon ült 5 faulttal, így csoda hogy labdáink voltak a győzelemre. A büntető amikor kellett nem ment be, amikor nem kellett akkor bement. Ez van sajnos ez is benne van a játékban. Levi volt a csapat legjobbja, mellette Oli és Robi is remekeltek, amíg ki nem szálltak, illetve Kispál Dani villant szépeket. 3 ponttal kikaptunk amivel elúszott a továbbjutás ebben a fordulóban, de azért a holnapi Vasas meccset még meghúzzuk!

statisztika

Vasas Akadémia/A – Zsíros Akadémia Kőbánya/A 60-59 (18-9; 14-18; 12-11; 16-21)

Ilyenkor az ember csalódott, persze, hogy az mert, ha kikap 30 ponttal akkor látja, hogy nem volt szint. De két szoros meccsen veszíteni, hát az nem egyszerű. Viszont ezeket a gyerekeket nem olyan fából faragták, illetve túlságosan szeretnek kosarazni ahhoz, hogy akár egy meccset is elengedjenek. Vasas már biztos továbbjutóként, kicsit csonka kerettel állt ki, de ez minket nem érdekelt, tét nélküliség ide vagy oda, nyerni akartunk. Megfordítottam az ötösöket gyakorlásból, hát meg nem bántam, de kicsit többet reméltem. A félidőben a hazaiak vezettek és úgy nézett ki elhúznak, de Chandler Oli tripláinak és Simi Oli megtáltosodásának köszönhetően visszajöttünk a meccsbe. Hatalmasat küzdöttünk, mondhatni a kezdünk be volt a sorsunk! Kispál Dani triplájával 3 pontra jöttünk fel, majd Levi hidegvérrel vágott be két büntetőt és volt 4 másodpercünk a meccset megnyerni. Oli tökéletesen bontott, majd jött a sípszó, aminél én már örültem, hogy dobunk kettőt, ehelyett a hidegzuhany… lépéshiba… no comment. Hatalmas játékvezetői baki! Még nem tudtam visszanézni, de még ha az is volt, (bár szerintem nem volt az) ilyet csak akkor lehet fújni, ha nyolcat lép. 1,2 mp volt vissza és a csapat erejét jelzi, hogy még ezt is visszaszereztük, 0,8 mp nem volt elég egy jó dobásra. Ha nyerünk sem vagyunk előrébb, ja de igen, mert megverhettük volna az ország (egyik) legjobbját, ami hatalmas erőt adott volna a gyerekeknek. Oli és Levi cipelte a hátán a csapatot, Chandler Oli kellemes meglepetés volt, Robi, Dani igyekezett ahogy tudott.

Összegzés: Ha van rosszabb két szoros vereségnél, akkor az a három szoros vereség. -10 az össz gólkülönbségünk! Nagy dühítő, de ugyanakkor ezekből el lehet indulni. Nagyon büszke vagyok a gyerekekre, mert közhely nélkül mondhatom, mind a 120 percet végig küzdöttek. Tették ezt úgy, hogy míg a több csapat pihent volt a tornára, mi EYBL döntőn játszottunk „gyilkos” meccseket. Biztos vagyok benne, hogy a következő fordulóban nem lesz kegyelem és újra 120 percet fognak beletenni és elérik a céljukat, amiért augusztus óta dolgoznak. Szombathely, PVSK és Kiss Lenke csapatain keresztül vezet az út a döntőbe, remélhetőleg hazai pályán!

statisztika

2019. április 03. Budapest A bajnokság

Kiss Lenke KA/A – Zsíros Akadémia Kőbánya/A 103-64 (25-14; 27-13; 27-24; 24-13)

Serdülő/A meccseink idén mindig izgalmasak, mert mindenkinek megvan a maga szerepe és kíváncsi vagyok, hogy ki mennyire tudja megoldani. A győzelmi kérdés már a bemelegítésnél eldőlt, ellenfelünk teljes csapattal készült a hétvégi főtábla fordulóra (jogosan). De ez mit sem változtatott a mi terveinken. Az ilyenkor szokásos bátor játékot kérem mindenkitől, amit általában megkapok. Küzdéssel nem volt gond, pontossággal már annál inkább. Úgy dobtunk 64 pontot, hogy lazán 80 főlé mehettünk volna, de azok az üres ziccerek… az hogy kaptunk 100 fölött benne volt, ellenfelünk 2 magas emberével nem sokat tudtunk kezdeni. Tomi, Ákos, C. Oli és Toma tetszett a legjobban, de az egész csapat szépen teljesített, kesergés helyett mindenki kosarazott és próbálta ezt legjobb tudása szerint tenni!

statisztika

2019. március 27-31. CE EYBL PLAYOFF

Cesenatico Oxygen Orange (ITA) – Zsíros Akadémia Kőbánya 99-46 (30-14; 15-9; 31-5; 23-18)

Nagyon boldogok voltunk, hogy újra bejutottunk a döntőbe! Ha tavaly azt mondtuk, hogy szenzáció ez számunkra, akkor ezzel a duplázással már aztán tényleg hihetetlen a történet. Első feladatként egy elit olasz csapattal csaptunk össze, akik nem csak a torna torony magas favoritjai, de talán egész a szuper döntőben sem lesz ellenfele. Első negyedben nagyon bátran, okosan és eredményesen kosárlabdáztunk egy ideig, aztán ahogy elkezdtük hibázni, úgy távolodtak tőlünk. Nagyon gyors és modern kosárlabdát játszott ellenfelünk, tette mindezt hatalmas magassági fölényben. Véleményem szerint a kezdő 5 embere, be tudna jutni a magyar kadett 8-as döntőbe. A vége nagyon sok lett, de búslakodás helyett örülünk, hogy egy ilyen csapattal is megmérkőzhettünk, testközelből érezhettük, milyen az európai elit ellen játszani. Nem kérdés, hogy ez a csapat fölényesen, izzadság nélkül nyerné a magyar bajnokságot. 12 pályára lépő játékosunkból 11 pontot szerzett! Hozzáállás, küzdés kiváló volt, le a kalappal a társaság előtt.

statisztika

BC Balkan (BUL) – Zsíros Akadémia Kőbánya 77-45 (16-22; 18-6; 19-6; 24-11)

Bolgár ellenfél volt a következő megmérettetés. Meccs előtt gondosan kivideóztuk őket, volt egy stratégiánk nagy kérdés az volt, meg tudjuk-e valósítani. A tét a 6-ba jutás és az esetleges elődöntő volt. Első negyedben a mi akaratunk érvényesült, ellenfelünk legjobbja (aki megjegyzem 2006-os és nagyon alacsony, de félelmetes technikai tudással rendelkezik) 3 faulttal nem tudott a pályán maradni. Minden a terv szerint alakult. Csak egy dologgal nem számoltunk, mégpedig magunkkal. A második és harmadik negyedben teljesen csődöt mondott a támadásunk, 12 dobott ponttal esélytelen volt meccsben maradni. 20 pontos hátrányban visszajött a kissrác és szétgálázott minket (15 perc, 27 pont). Sajnálom, mert egy nyerhető meccset vesztettünk el, fontos pillanatokban nagyon fegyelmezetlenek voltunk, sokszor nem tartották be a gyerekek az edzői utasításokat. Ezek ellen a csapatok ellen ez megengedhetetlen. Balu, Simi Oli és Robi egy kicsit kiemelkedett, de ennél ők is többre képesek. Marad a 7-8. hely az Ostrava ellen.

statisztika

BK NH Ostrava (CZE) – Zsíros Akadémia Kőbánya 68-59 (19-19; 11-13; 22-11; 16-16)

Két „csalódott” csapat csatája következett. Az öltözőben csak egy mondat hangozz el: „a becsületünkért küzdünk”. Az első félidőben 2 ponttal vezettünk, úgy hogy nem játszottunk jól, de Balu, Simi Levi és Kispál Dani vezérletével mi tudtuk diktálni a tempót. Harmadik negyedben egy kicsit beragadtunk, a helyzeteink megvoltak, sok szép és pontos támadást vezettünk, de a vége valahogy ritkán jött össze. Ahogy ilyenkor lenni szokott, a védekezés is felpuhult, így 10 ponttal elhúztak. Elkezdtünk futni az eredmény után, egyszer feljöttünk 5 pontra, ott felvillant a remény, de nyerni nem sikerült. Simik és Kispál Dani vezér tudott maradni a végéig, Robi ugyan támadásban nem volt hatékony, de a védekezésben extrát művelt ellenfelünk óriásán.

Összegzés: Tudtuk, hogy egy borzasztóan erős tornára jövünk, ahol csak közel tökéletes játékkal lehet győzelmi esélyünk. Az első meccset leszámítva nem voltunk alárendelt szerepben, de az Oxygen meccsről is elmondható, hogy velünk játszották a második legszorosabbat! Balkan és Ostrava meccsekért kár, de komoly tapasztalatokat szereztünk és végcélon ezért is jöttünk. Nagyon szép és értékes ez a 8. hely számunkra, sok csapat szívesen cserélne velünk! Arról nem is beszélve, hogy egy ilyen túra nem csak a meccsek miatt élmény. Volt kirándulni San Marinoban, rengeteget sétáltunk a gyönyörű tenger parton csodás időben. Kosaraztunk az udvaron is egyik délelőtt. Nagy kaland volt mindenkinek, büszkék vagyunk a fiúkra hogy újra kijutottak. Remélem az itt tanultakat a magyar bajnokságban is tudják majd alkalmazni.

statisztika

2019. március 21. Budapest A bajnokság

MAFC Kosársuli/A - Zsíros Akadémia Kőbánya/A 69-67 (11-13; 27-13; 19-10; 12-31)

Nem éppen a legjobb időpontban játszottuk a mérkőzést, de az országos fordulók miatt nem nagyon van más lehetőség. Az eredeti keretből 9 gyereknek adtam meccs pihenőt, úgyhogy jöhettek a fiatalok és a bizonyítási vággyal feltüzelt idősebbek. Az 5 "öreggel" kezdtem, akiknek az volt a feladata, hogy az alapjátékot használva kosárlabdázzanak. Ezt szépen megoldották, bár 10-14 pontnyi üres ziccer maradt ki. Második sor a fiataloké volt, itt páran még nem tanulták a játékot, de az első negyedben az volt a feladatuk, hogy figyeljék társaikat. Nagyon örültem, hogy párszor meg is tudták csinálni, látszott mindenkin a koncentráltság. Talán túlságosan is, így a kelleténél kicsit több eladott labda csúszott be. A félidőben 12 ponttal vezetett a hazai csapat. Harmadik negyedben bíztam benne, hogy szorosabbá tudjuk tenni, de sajnos nem így lett. Szépen játszottunk, de a könnyű befejezéseket nem tudtuk végrehajtani. A különbség 20 fölé nőtt. 4:40-el a vége előtt időt kértem és azt szerettem volna ha 10 alá kozmetikázzuk az eredményt. Első védekezésünkből rögtön kosarat kaptunk, na mondom megérte időt kérni. Viszont valami kattant a fejekben és elkezdtünk labdákat szerezni és a kosarakat villám gyorsan termelni. A Toma-Geri-Dani-Márk-Tomi ötös erőre kapott és folyamatosan csökkentették a hátrányt. Egészen addig, hogy az utolsó támadásban labdánk volt az egyenlítésért! Ez most sajnos kimaradt, de félelmetes volt látni, hogy 4 és fél perc alatt produkáltunk egy 20:0-át!!!!!! és nem hogy 10-en belülre jöttünk, de majdnem csodát tettek a fiúk! Jó volt látni őket, hogy kicsattantak az önbizalomtól és szinte szárnyaltak. Kár, hogy csak az utolsó 4 percre tettünk bele ilyen pontos kosárlabdát, illetve ha valaki az utolsó támadásban keresné a hibát, kihagytunk csapatszinten 25 ziccert és 20 büntetőt! Ettől függetlenül elégedett voltam a látottakkal, szuper meccs volt! A meccs előtt azt kértem, hogy érjen annyit mint egy edzés, többet ért mint egy edzés!

statisztika

2019. március 16-17. Nemzeti Fiú Serdülő bajnokság – Főtábla IV. forduló – Szolnok

Zsíros Akadémia Kőbánya – OSE Lions/A 82-66 (25-13; 17-15; 20-11; 20-27)

Elérkezett a negyedik forduló, ami komoly téttel bírt. Az innen továbbjutóknak már a következő alkalommal megadatik a lehetőség, hogy döntőbe jussanak. Mi szerettünk volna első kettőben végezni, ehhez első feladatnak az Oroszlány csapatát kellett legyőznünk. Első fordulóban találkoztunk már és ugyan magabiztosan nyertünk, óvatosak voltunk. Az első negyed támadásban hengerelt és a védekezést sem lazsálta el, ellenfelünk legjobbját 2 ponton tartottuk. Második sorunk nem volt meggyőző, de küzdésből szépen teljesítettek, Kispál Danival az élen aki sérülten is vállalta a játékot és ha már ezt tette, akkor az egyik legeredményesebb volt. A félidőben 14 pontos előnyünk volt, ami nem megnyugtató, de lehet rá építeni. Szerencsére helyén volt az eszünk, szépen termeltük a pontokat és még a védekezésre is maradt a figyelemből. Ahogy távolodtunk igyekeztem a sokat játszókat pihentetni, a kevesebbet játszókat formába hozni. Nagyon mérges voltam, mert nem éltek a lehetőséggel. Nem futottunk vissza, támadásban lassú és körülményes játékot produkáltunk. 50 másodperccel a vége előtt büntetésből sort kellett cserélnem. Nyertünk, de nem volt jó a szájíz. Kár volt ezért a végjátékért, mert amúgy nem játszottunk rosszul. Simi Oli kiemelkedett 18 ponttal, de mögötte még 5-en!! dobtak 9 pontot, 3-an 5-6 pontot. Nagyon szépen szétosztották a srácok! OSE legjobbja csupán 11 pontig jutott, ez nagy fegyvertény volt (védelmében mondom, hogy betegen vagy sérülten játszott, le a kalappal előtte, hogy sportemberként így is mindent megtett). Az ebédnél elrendeztünk mindent, bíztunk benne, hogy estére mindenki összekapja magát! A győzelemhez persze gratulálok, nagy lépést tettünk az újabb továbbjutás felé!

statisztika

Zsíros Akadémia Kőbánya - Szolnoki KA/A 91-61 (25-18; 17-19; 22-11; 27-13)

Látva az eredményeket, nem történt meglepetés, győzelmünk esetén továbbjutunk. Ezt a gyerekek is tudták, ennek fényében léptek pályára. Az első félidőben, hatalmas energiákat mozgósítottunk, aminek az eredménye, hogy 5 ponttal vezettünk. Sajnos ezt az 5 pontot nagyon meg kellett becsülnünk, mert a játékvezetői ténykedés finoman szólva sem volt következetes (nem megyek bele, mert csak újra ideges leszek). A félidőben 12 értetlenkedő (most jó értelembe) gyerek ült velem szemben és csomó olyan kérdésük volt, amire nem tudtam a választ. Ha választ nem is, de megoldást kínáltam nekik. Kértem, hogy legyünk mi is sokkal keményebbek, határozottabbak és persze pontosabbak a pálya mind a két oldalán. Nagyot nőtt a szememben a társaság, mert innentől egy pisszenés sem volt, csak mindenki elszántan ment előre. 49:24-re megnyertük ezt a félidőt és bizony ehhez mindenki szépen hozzátett! Balu keze nagyon pontosan sült a második félidőben, Erik-Levi-Oli is 10 fölött termelt és Chandler Oli is a legjobbkor talált be, Márk és Geri pedig szépen összekapta magát. Erik keze megsérült, illetve többen is bajlódnak kisebb-nagyobb gondokkal, meglátjuk mire lesz elég a Kecskemét ellen holnap!

statisztika

Kecskeméti KA/A – Zsíros Akadémia Kőbánya 76-46 (17-15; 20-7; 20-9; 19-15)

Keleti második a nyugati harmadikkal csapott össze, amit mind a két fél nagyon várt. Tudtam, hogy nem vagyunk a legjobb passzban, de azt kértem a srácoktól, hajtsuk ki magunkból az utolsó cseppet is. Az első ötösünk még tartotta az eredményt, de a második most nem bírta el Dani hiányát, plusz Erik sérült kézét, aki kemény volt és így is megpróbálta, de most ennyire futotta. Robi egyedül még nem bírta el a vezér szerepét, többiek közül senki sem lépett elő. Amennyire tudtuk tartottuk magunkat, de a Kecskemét nagyon keményen védekezett rajtunk, így minden dobásért meg kellett dolgozunk. Sajnos nem tudtunk szoros meccset játszani velük, de jelen állapotunkban ennyire voltunk képesek. Szégyenkezni nincs okunk, mert egy olyan csapat győzött le minket, akik akár a végső győzelemre is esélyesek. De nem törődünk bele a sorsunkba, ez most így sikerült, a következő alkalommal méltó ellenfelei leszünk a piros-fehér gárdának. Összességében nem lehetünk elégedetlenek, mert amiért jöttünk, azt megszereztük. Játékunk sokszor döcögött és mint minden ilyen torna megerősíti a hibákat vagy rávilágít arra, hogy mik a hiányosságaink . Most is ez történt, de csak így tudunk tovább fejlődni. Eddig sem unatkoztunk az edzéseken, ezután sem fogunk.

Ezzel a továbbjutással két tornánk van a döntőbe kerülésre. A „B” döntő már biztos, de ez nem egyezik a mi céljainkkal! Következő fordulóban a Vasas-Zalaegerszeg-Debrecen trión keresztül vezet az út a döntőbe. Addig elmegyünk egy EYBL döntőre, az ott tanultakat pedig felhasználjuk ahhoz, hogy 3 hét múlva bravúrt hajtsunk végre!

statisztika

2019. március 9. Budapest A bajnokság

Zsíros Akadémia Kőbánya/A – MAFC KS/A 88-61 (19-23; 17-16; 40-14; 12-8)

Nyakunkon a következő főtábla forduló, ami egy nagyon fontos esemény lesz számunkra. Emiatt kicsit félretéve az elveinket és persze értesítve az ellenfelet, most teljes kerettel álltunk ki Budapest bajnokin. Mondjuk a teljes az nem pontos, mert Levi és Dani sérülés miatt hiányzott. Az első félidőben csalódnom kellett a fiúkban, mert semmit nem voltak hajlandóak megcsinálni azokból, amiket kértem és hetek óta gyakorlunk. A szünetben próbáltam rendet tenni a fejekben, hogy ne pazaroljuk tovább a drága játékidőt, hanem kezdjenek el dolgozni. A második félidőben 2 csoportra osztottam a társaságot, próbáltam mindenkinek egyenlő játékidőt adni arra, hogy bemutassa mit tanult az elmúlt időszakban. Szerencsére ez már egy határozottan jobban sikerült félidő lett, a játék minden elemében feljavultunk. Végre megcsináltuk a kért feladatokat, koncentrált a pályán lévő éppen aktuális ötös. A vége egy sima győzelem lett, bár ez most teljesen másodlagos volt. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a vendégek sem a legerősebb keretükkel érkeztek, így papíron nem volt egy súlycsoportban a két csapat. Mondjuk az első félidő jó példa volt arra, hogy könnyen pórul járhat az, aki lebecsüli ellenfelét. Ha holnap kellene utazni szerintem bajban lennénk, de szerencsére még van 5 edzés ami sokat lendíthet rajtunk!

statisztika

2019. március 3. Budapest A bajnokság

Zsíros Akadémia Kőbánya/A – Kiss Lenke KA 74-40 (14-12; 22-2; 17-12; 21-14)

Az elutazások, betegségek-sérülések és a B bajnokság alapszakaszának lejátszási határideje miatt sajnos egy időben játszott a két csapat, így nagyon ki voltunk számolva. Ellenfelünk az első meccsen teljes kerettel játszott, gondoltam akkor most így fogunk jó meccset játszani. Tévedtem, mert most ő jött fiatalabb csapattal. A második negyed kivételével kiegyenlített harc volt a pályán, bőven kapott mindenki lehetőséget a bizonyításra. Voltak szép indításaink és néha egész jó védekezések. Dolgozni még sokat kell, de nem baj, mert ezért vagyunk itt!

statisztika

2019. március 3. Budapest B bajnokság

Gödi SE – Zsíros Akadémia Kőbánya/B 59-67 (12-19; 14-18; 16-12; 17-18)

Az első negyedben megilletődve kezdtünk, majd ezt követte egy nagyon hullámzó második 10 perc. A mérkőzés második félidejében, már sokkal több jó megoldást csináltunk, védekezésben és támadás van egyaránt. Voltak szép labdajáratásaink, illetve gyors labdafelhozásaink és befejezésének. A győzelem sajnos nem jött össze.

statisztika

2019. február 28. Budapest B bajnokság

Zsíros Akadémia Kőbánya/B – Budapest Basket 57-65 (11-20; 16-24; 18-10; 12-11)

Hazai pályán játszottuk utolsó előtti FSB alapszakasz mérkőzésünket a fizikai paraméterek terén sokkal érettebb Budapest Basket ellen. Sajnos a második félidőre hittük el, hogy van keresni valónk, de akkorra már stabil előnyt épített ki a vendég csapat. Sok elzárást mulasztottunk el, amit kihasznált a fizikálisabb ellenfelünk.

statisztika

2019. február 23-24. Nemzeti Fiú Serdülő bajnokság – Főtábla III. forduló – Zalaegerszeg

Zsíros Akadémia Kőbánya/A – MAFC Kosársuli/A 55-67 (15-23; 14-11; 15-25; 11-8)

statisztika

Zsíros Akadémia Kőbánya/A – Szombathelyi KA/A 60-49 (10-15; 27-6; 9-15; 14-13)

statisztika

Zalakerámia ZTE KK/A – Zsíros Akadémia Kőbánya/A 83-76 (25-30; 18-19; 26-15; 14-12)

statisztika

Mivel az első két fordulóban csoportgyőztesek tudtunk lenni, így a nyugati négyes döntőben találtuk magunkat. A csoporthelyezések nem döntöttek továbbjutásról, így úgy döntöttünk a gyakorlást helyezzük előtérbe, nem feltétlenül a győzelmeket. Persze ez nem azt jelentette, hogy feltett kézzel léptünk volna egyszer is pályára. A gyakorlást nem ma kezdtük, az elmúlt 3 hét dolgai kerültek elő, bizakodva vártam a mérkőzéseket. A MAFC ellen kezdtük a tornát, ahol igencsak ízlelgettük az új dolgokat, sajnos kevés sikerrel sikerült megoldani a feladatot. A ziccerek rendben voltak, magas százalékkal értékesítettük őket, de a tempók, amik a főműsor lett volna, azok valahogy nem sültek. Sokszor jól járattuk a labdát és megvoltak benne a helyzetek, de rendre kimaradtak és ez rossz hangulatot eredményezett. Viszont! Ez a meccs is rávilágított arra, hogy indokolt több tempódobással játszanunk a mérkőzéseinket, mert az olyan (szabálytalan) védekezés ellen, mint ez is volt, sokszor nem lesz más esély. Szomorúak nem vagyunk, a munka be fog érni, de még idő kell neki. Amit csinálunk az nagyon nehéz és rengeteg gyakorlást igényel, de jelenleg itt tartunk.

Szombathely volt az esti ellenfél, itt sajnos Robit és Gerit sem tudtam játszatni, így maradtunk 10-en. Az első sor ismét nem érezte át a helyzetet, lassan, körülményesen és páran öncélúan is kosárlabdáztak. Pörgést és egy jó alaphang megteremtést vártam, kértem, nem kaptam. Helyette fanyalgást, üres magyarázatokat és fegyelmezetlenséget. Második sor ötös elrendezte a dolgokat, két Simi és Dominik vezérletével, így lényegében ennek a negyednek köszönhetően el is döntöttük a mérkőzést. Főtémában élénk javulás állt be, már többször tudtunk betalálni tempóból, ebben Balu járt az élen. Örültem, hogy úgy kaptunk 49 pontot, hogy egy percet sem támadtunk le. Van még mint fejlődni, remélem ez a győzelem egy kicsit lök az önbizalmunkon!

Az idei országos serdülő bajnokság egyik legnagyobb esélyese állt velünk szemben, ami nem kis feladat, hát még ezen a hétvégén. Azt kell, hogy mondjam az első félidő álomszerűen alakult! Pontosan ezt akarom, hogy játsszuk, ez az amit szeretnék látni! Szépen és pontosan járt a labda és most éreztem először azt a fiúkon, hogy bíznak abban amit csinálunk. Ment a tempó és sült is, ezáltal kintebb kellett jönnie az ellenfélnek és ilyenkor nagyon szép betörésekkel szeretünk kosarakat. Rengeteg jó döntést hoztunk, öröm volt nézni, hogy maximálisan mi irányítjuk a játékot. Bizakodva vártam a második félidőt. Sajnos kezdődtek a bajok. Oli kipontozódott, majd a negyedik elején Levi is kicsit megsérült. Vissza tudott volna menni, de nem kockáztathattam. Ezek ellenére 5 perccel a vége előtt 71:71 volt az állás. Mindenki hatalmasat küzdött végig, de az erőnk és a szerencsénk végéhez értünk, így szoros csatában most a kék-fehérek örülhettek. Ők a győzelemnek, mi a szuper játéknak, ami nem kis bizakodásra adhat okot. A csapatból többen nagyon meggyőző teljesítményt nyújtottak, gondolok itt Bihari Dani 19, Kelemen Tomi 11 vagy Barabás Dominik 8 pontjára.

2019. február 17. Budapest B bajnokság

Kiss Lenke KS/B - Zsíros Akadémia Kőbánya/B 26-67 (5-10; 8-17; 5-26; 8-14)

Vvendégeink a sok betegség miatt, eléggé megfogyatkozva, összesen 7 fővel jelentek meg. A csapatunk pár játékosa már második mérkőzését játszotta aznap, hiszen négyeen reggel az A csapattal is játszottak többet/kevesebbet a Honvéd ellen. Sajnos ismét sok olyan hibát vétettünk a mérkőzés elején, amiket folyamatosan próbálunk kijavítani edzéseken. Ettől függetlenül sikerül végig vezetve megnyernünk ezt a találkozót, dolgozunk tovább a fejlődés érdekében. Ruckel Dani emelhető ki a csapatból, de neki nagyobb szerepeket szánunk már a szezonban, így nem ilyen meccseken szeretnénk, hogy villogjon, de szépen összeszedte magát a reggeli meccshez képest.

statisztika

2019. február 17. Budapest A bajnokság

Budapest Honvéd/A - Zsíros Akadémia Kőbánya/A 79-61 (12-15; 25-13; 19-17; 23-16)

Az első találkozásunk alkalmával egy végletekig kiélezett mérkőzésen sikerült nyernünk 2 ponttal. Reméltem most is játszunk egy jó meccset. Ugyan az első negyedet még megnyertük, itt voltak jó periódusok, de sajnos a második sorunk, most nagyon besült, így 9 pontos hátránnyal fordultunk. Innentől fogócskázni kezdtünk, de rosszul. A hazaiak többet és jobban futottak mint mi, így könnyű indítás kosarakat kaptunk. Túl sokat hibáztunk ahhoz, hogy el tudjuk ma kapni a Honvédot. Nem tudom mi volt az oka ennek a mai gyengébb teljesítménynek, fáradtságra nem lehet hivatkozni, mert a csapat nagy részének ez az egy meccse volt a hétvégén. Szerintem egy kicsit jobb koncentrációval többet is ki lehetett volna hozni ebből a 40 percből. Dominiknak kezd leesni a tantusz, végig a pályán tudott lenni és végig szépen és fegyelmezetten dolgozott, 19 pontja és 14 lepattanója szép-szép, innentől ez a szint. Tomi hozott egy extra első negyedet, szívesen néztem volna a második félidőben is. Geri és Bihari Dani csipkedte még magát. Szöszik védekezése tetszett, ha támadásban bátrabbak lesznek, ott is sokkal több sikerélmény lesz.

statisztika

2019. február 9-10. Budapest A bajnokság

Vasas Akadémia U13 – Zsíros Akadémia Kőbánya/A 92-40 (12-9; 30-13; 24-13; 26-5)

statisztika

Zsíros Akadémia Kőbánya/A – Vasas Akadémia U13 38-94 (8-35; 16-19; 8-18; 6-22)

statisztika

A Vasas U13 sajnos nem U13 volt, de ennek ellenlre úgy gondoltam a magunk részéről nem változtatunk a csapaton. Amit kértem a két meccs alatt azokat mindenki megpróbálta tudásához mérten a lehető legjobban megvalósítani, elhivatottak és fegyelmezettek voltak a fiúk, becsülettel végig dolgozták mind a 80 percet.

2019. február 07. Budapest B bajnokság

Zsíros Akadémia Kőbánya/2007 - Zsíros Akadémia Kőbánya/B 38-72 (9-22; 4-24; 8-14; 17-12)

Házi rangadót játszottunk a ZMG tornatermében a Darazsak 2007-es születésű csapata ellen. A MAFC/C meccshez hasonlóan ez is egy nagyszerű lehetőség volt a taktikai elemek gyakorlására. Az eredménytől függetlenül azt kell mondanom, nagyon sok rossz megoldást csináltunk, főképpen támadásban. Folytatjuk tovább a munkát.

statisztika

2019. január 31. Budapest B bajnokság

Zsíros Akadémia Kőbánya/B - MAFC KS/C 74-39 (22-5; 16-6; 15-16; 21-12)

Hazai pályán fogadtuk a MAFC/C csapatát, akik átlagban egy teljes évvel fiatalabbak voltak nálunk, illetve pár játékosunknál kettővel. Így hát az eredményről kár is beszélni. Végig vezetve domináltunk a mérkőzésen, ahogy egy idősebb csapathoz illik. Viszont dícséret illeti a vendégeinket, mert nagyon ügyesek voltak, és akár 1-2 év múlva borsot fognak törni sok ellenfél orra alá.

statisztika

2019. január 2-3. Nemzeti Fiú Serdülő bajnokság – Főtábla II. forduló

Zsíros Akadémia Kőbánya/A – Dombóvári Kosársuli 85-50 (21-4; 25-27; 13-11; 26-8)

Újabb hétvége, újabb erőpróba. Nagyon komoly terhelés utolsó állomásához érkeztünk. A feladat az volt, hogy a saját játékunkat játszva hozzuk ki a maximumot ebből a 3 mérkőzésből. Szerencsére nem kellett messzire utazni, mert a MAFC volt olyan jó és megrendezte. Első ellenfelünk az igencsak jó erőkből álló Dombóvár csapata volt, akik megnyerték a déli régiót és hozzánk hasonlóan csoportelsőként végeztek az első fordulóban. Az első negyed maga volt az álom! Agresszivitásunk páratlan volt, tanárian használtuk ki azt, hogy ellenfelünk egy kicsit a buszon maradt. A második sor ugyan nem vallott szégyent, de itt már elkezdett ébredezni a kék-fehér gárda. 15 pontos előnnyel mehettünk félidőre. A harmadik tíz perc igazi serdülő kosárlabdát hozott, hullámzó teljesítmények mind a két oldalon, kevés kosárral, sok-sok hibával. Utolsó negyed eleje volt a vízválasztó, nagy kérdés volt melyik csapat lendül át előbb a holtponton. A 6. percig nem történt változás, majd ellenfelünk egyik legjobbja kipontozódott, másik pedig leült. Ekkor biztos ami biztos alapon kicsit még rátettünk, egy esetleges körbeverésnél még hasznunkra válhat. A végeredmény nem tükrözi a két csapat közti valós különbséget, úgyhogy továbbra is komoly ellenfélként tekintünk a Dombóváriakra! Simi Oli és Erik hátukon vitték a csapatot, mellettük Kispál Dani és Balu volt még gólerős, illetve Chandler Oli – Gesztesi Márk duó is kifejezetten harcos és koncentrált volt. Igazából egy rossz szavam sem lehet senkire, mindenki mindent megtett, amit kértünk, 62 százalékkal dobtunk, szuper kezdése volt a tornának. Este a Körmenddel csapunk össze.

statisztika

Körmendi Törpördögök – Zsíros Akadémia Kőbánya/A 51-70 (11-18; 19-12; 12-20; 9-20)

Mi egy nagy győzelemmel, a Körmendiek egy nagy vereséggel és kevés pihenővel álltak a feldobásnál. Úgy terveztem, hogy az elején meglépünk, így mindenkinek tudok sok lehetőséget adni. Az első sor szépen belealudt a meccs elejébe, mondjuk ettől függetlenül még vezettünk 18:11-re. Második negyedet inkább le se írom… mint akik nem szeretnek kosarazni. A hiba egy dolog, de a küzdés teljes hiánya már baj! 30:30-as döntetlen állt a táblán. A félidőben felvázoltunk a lehetőségeket a gyerekeknek, a választás az övék volt. Szerencsére újra elővették azt az érett és okos kosárlabdát, amit mostanában megszokhattunk tőlük, így az első 5 percben nyomtak egy 16:2-es periódust, amivel kicsit fellélegezhettünk. Innentől azt vártam, hogy végleg elhúzunk tőlük, de Körmendi csapat nagyon tapadt. A 20 pont csak a végére alakult ki, ennyi nem volt ebben a meccsben. Könnyebb meccsre számítottam, de ellenfelünk kellemetlen stílusa és az érdekes bírói felfogás legalább annyira nehezítő tényező volt, mint a mi magunk hibái. Pár kérdés amire nem kaptunk választ: miért vannak szabályok ha nem használjuk őket? Hogy tud megvezetni pár 13 éves gyerek érett felnőtteket? Hogy lehet így kommunikálni egy országos versenyen, de úgy akármilyen versenyen? Mindegy. Ja, nem mégsem az, de már így jártunk. Nem játszottunk jól, de sok mindent nem érdemeltünk meg amit kaptunk. Tanulság az, hogy sokkal jobban kell koncentrálnunk és fegyelmezettebbnek kell lenni. A gondokat nem lehet a szőnyeg alá söpörni, meg kell őket oldani. Jó lecke volt ez a mérkőzés minden gyereknek. A győzelmet szerencsére nem kell megmagyarázni. Holnap MAFC, csapó 6.

statisztika

Zsíros Akadémia Kőbánya/A – MAFC KS/A 62-58 (16-10; 12-18; 20-14; 14-16)

Tegnap este a MAFC horror végjátékban 1 ponttal legyőzte a Dombóvárt, így mai meccsnek már nem volt tétje továbbjutás szempontból. De jobb nyerni, mint veszíteni, így hát mi most is, mint mindig a piros jegyzőkönyvet akartuk. Az egész mérkőzésre rányomta egy kicsit a bélyegét ez a „tét nélküliség” és ugyan nagyon nagy küzdelem folyt a pályán, de egyik oldal sem tündökölt. Végig felváltva vezettek a csapatok. A harmadik negyed végén fonalat találtunk, így 6 ponttal elléptünk (ezen a meccsen ez soknak számított). Persze a MAFC nem adta fel, mert miért tett volna ilyet, szoros lett a végjáték. 20 másodperccel a vége előtt 2 ponttal vezettünk, köszönhetően annak, hogy Erik mindig a legjobbkor talált be. Balut kerestük, mert ő imádja a büntetőket. Szerencsére meg is találtuk, kétszer is faultolták ő pedig ahogy a Honvéd ellen, most is hideg vérrel bevágta mind a kettőt. Így gyakorlatilag el is döntötte a mérkőzést! Tette ezt úgy, hogy ezen a meccsen nem igazán ment neki a dobás, de amikor kellett bedobta! Leventének ez volt a legjobb meccse a tornán, 19 pontjával és megtelített stat lapjával a mezőny legjobbja volt. Le a kalappal a fiúk előtt, mert ezt a meccset is megnyerték, pedig már nagyon fáradtak voltak!

Összegezve: 1 hónap alatt 3 tornán vettünk részt és nagyon komoly csapatokkal mérkőztünk meg. Két főtábla fordulót nyertünk meg a hazai bajnokságban, tettük mindezt a nagyon erős nyugati csoportban. Közben ismét továbbjutottunk az EYBL-ben. Ez egy olyan sikeres időszak volt a csapat életében, amire bárki büszke lenne. A nyugati 4-es döntőben Zalaegerszeg, Szombathely és MAFC csapatai lesznek az ellenfeleink. Most egy kicsit szusszanunk, mert kell a pihenés is, tanulunk pár új dolgot, megerősítjük a már tanultakat és bízom benne, hogy ezek a sikerek ösztönzőleg hatnak mindenkire és példaként szolgál arra, hogy kemény munkával és elhivatottsággal, minden elérhető! Büszke vagyok a csapatomra, mert valóban egy csapat a pályán és azon kívül is!

statisztika

2019. január 24-27. CE EYBL II. forduló, Rimini, Olaszország

BK NH Tigers Ostrava (CZE) – Zsíros Akadémia Kőbánya 65-48 (20-8; 12-10; 15-16; 18-14)

Komoly torna, komoly ellenfelekkel. Talán már mondanom sem kell, hogy messze nem a legjobb egészségi állapotban érkeztünk az EYBL második fordulójára, de a fiúknak a kedvét ez sem tudta szegni. Első mérkőzést a csoportfavorit Ostrava ellen játszottuk, ahol az volt a célunk, hogy jól átmozgassuk a keretet, mindenki elég időt tölthessen a parketten, fel tudja venni a torna ritmusát. 24 és 12 perc között játszott mindenki így ezt sikerült végrehajtani. Külön öröm volt számunkra, hogy sokáig még így is partiban tudtunk lenni a 205 centi magas, későbbi torna MVP-vel felálló Ostrava ellen is. Ugyan kikaptunk, de mégis meg voltunk elégedve a társaság teljesítményével. Egészséges önbizalommal várhattuk a délutáni Sopron elleni hazai rangadót!

statisztika

Zsíros Akadémia Kőbánya – Soproni Sportiskola 75-45 (26-7; 19-12; 14-6; 16-20)

Nagyon meghajtottuk a srácokat a mérkőzés előtt, de nem volt nehéz dolgunk, mert extra motiváltak voltak. Az első 6 percben olyan nyomást tettünk letámadásunkkal ellenfelünkre, amit nem tudott jól lereagálni, így egy pillanat alatt 20 pont előnyre tettünk szert. Aztán sajnos kicsit ráültünk az eredményre, pedig a Sopron még szeretett volna játszani. Ugyan a győzelem nem forgott veszélyben, de nem voltam elájulva a látottaktól, mert tudom, hogy tudunk ennél sokkal szebben, okosabban is kosárlabdázni. Balu, Erik és Oli vitték a prímet, mellettük Soma tetszett a legjobban! Méretét meghazudtolva védekezett a nála nagyobb emberen és okozott álmatlan éjszakát neki. A győzelemhez gratulálok, valóban az első negyedben nagyot léptünk a győzelem felé, de legközelebb nem lehet ennyire belassulni. Ezzel a sikerrel egy győzelemre kerültünk az álmunktól.

statisztika

Zsíros Akadémia Kőbánya – Canarypay Santa Cruz (ESP) 40-79 (16-18; 7-19; 7-22; 10-20)

Spanyol ellenfelünk beugrott a nem túl acélos lengyel csapat helyett, ami jót tett a tornának. Több embernek kényszerpihenőt vagy kevesebb játékidőt kellett adnom. Ellenfelünk védekezésben mindent csinált, ami nálunk a magyar bajnokságban tiltott, de ezzel még semmi baj nem is lett volna. Időket kértünk, magyaráztunk, próbáltunk pozitívan felfogni és ezt is valahogy a fejlődésünkre fordítani. Az hogy hibázunk, rendben van, hiszen mindenki hibázik, de hogy időkérés után sem történik változás az baj. A meccs vége fele már kezdtünk ráérezni a dolgokra, szóval van remény. A gond két irányból fakadt. Kezdjük magukkal. Említettem, hogy nem a legjobb összeállításban álltunk ki, oké, de ilyenkor nyílván bizonyítást várunk a pályára kerülőktől. Persze nem kell csodát tenni, de azt joggal elvárjuk, hogy tudásunknak megfelelően kosarazzunk. Ezt nem minden esetben kaptam vissza, de dolgozunk az ügyön, nem adjuk fel. A másik sajnálatosabb. A játékvezetés színvonala nem a megszokott EYBL szintű volt. A sok esetben alkalmazott néma síp sérülést és igazságtalanságot eredményezett, ami komolytalanná tett sok percet. Csalódott voltam, mert nem ezt érdemelték a gyerekek. Később elbeszélgettünk a csapattal, csak reménykedni tudtam benne, hogy sikerült megértetni a gyerekkel a történteket. A ránk vonatkozó tanulságokat levontuk, dolgozunk tovább. Holnap sorsdöntő ütközet következik, tudásunk legjavára lesz szükség a győzelemhez.

statisztika

Porsche Basketball Akademie (GER) – Zsíros Akadémia Kőbánya 49-57 (15-12; 5-15; 10-17; 19-13)

Az idei EYBL sorozat legfontosabb mérkőzése következett. Nincs számolgatás, nincs hiba, a győztes bejut a közép európai döntőbe. Ellenfelünk kiválóan választott mezszínt, de be akartuk bizonyítani, hogy mi vagyunk a jobb sárga-feketék. Első negyedben a német gárda irányított, de mielőtt átcsúsztunk volna az alárendelt szerepbe, magunkhoz ragadtuk az irányítást és a félidőbe 27-20-ra vezettünk. Kőkemény és határozott védekezésünkkel nem tudott mit kezdeni a Porsche, emellé, még nagyon rosszul is dobtak. A harmadik negyedben a sérülten is játékot vállaló Kenedi Robi vezérletével, 20 pontos előnyre tettünk szert. Azt kértük a srácoktól, hogy ne üljenek rá az eredményre, töltsük meg tartalommal a támadásokat, keressük a legjobb helyzetet. 1-2 megingást leszámítva, felnőtteket megszégyenítő pontossággal és fegyelemmel kosárlabdáztunk, így hiába jött nagyon a nyakunkra a német csapat, ma túlságosan együtt volt a gárda és nem tudtak fordítani. Hatalmas tettet végrehajtva 57:49-re megnyertük a találkozót! Brutális védekezésünknek köszönhetően 50 pont alatt tartottuk az eddig 85 pontot átlagoló Porsche Akadémiát! Rettenetesen büszkék vagyunk a srácokra, mert, úgy játszottak, ahogy legszebb álmainkban szoktak. Erik joggal lett a All-Star csapat tagja, végig vezére volt csapatának. Simi Levi és Oli pedig megosztva lett a csapat legjobbja. Ne felejtsük el Kenedi Robit aki azzal hogy kockáztatott és beállt, olyan erőt adott a többieknek, amire nincsenek szavak. Balu ugyan érezhetően nagyon izgult, azért bevert egy hatalmas triplát, amivel könyörtelenül visszanyomta a németeket a víz alá. Az hogy még eredményes is volt, hát az tényleg fantasztikus. Nagyon szép és sokáig emlékezetes hétvégét produkáltunk!

Amikor elindulunk a nemzetközi kupában, sose tudjuk mire számítsunk. Nem ismerjük az ellenfeleket, de talán még magunkat se, mert ahhoz túl korán kezdődik, hogy be tudjuk tájolni magunkat. Ostravaból 4-0-val tértünk haza, így mindenki bízott a szép folytatásban. Szokták mondani, evés közben jön meg az étvágy, mindenki, köztük én is azt számolgattam, hogy tudnánk a tavalyi bravúrt megismételni. Ez a torna sem úgy kezdődött, ahogy megálmodtunk. Zsolti újra kiesett, mondanom sem kell a legrosszabbkor. Geri még az első meccsen tudott játszani, aztán lebetegedett. De úgy majdnem mindenki összeszedett valamit. Tudtuk, hogy a Sopron és a Porsche meccs lesz a kulcs. Ennek megfelelően választottunk taktikát, amit nem biztos, hogy mindenki helyeselne, de most ezt láttuk a leginkább célravezetőnek. Utólag nagyon örülünk, hogy minden úgy alakult, ahogy elterveztünk. De ez nem jöhetett volna létre a gyerekek nélkül, akik bebizonyították, hogy valóban az életük a kosárlabda. Illetve hatalmas köszönet fanatikus és fantasztikus szülői gárdánknak, akik még ide is elkísértek minket és gondoskodtak róla, hogy mi mindig 6-an legyünk a pályán! Hogy ne csak minden a kosárlabdáról szóljon, voltunk Velencében, Rimini tengerparton és a belvárosban is. Folytatás március végén Cesenatico-ban a legjobbak között, már most alig várjuk! Gratulálok mindenkinek, ez férfi munka volt!

statisztika

2019. január 22. - Budapest bajnokság

Zuglói Sasok/A – Zsíros Akadémia Kőbánya/B 96-74 (18-20; 28-23; 22-14; 28-17)

Két visszatérővel a sorainkban (Pintér Zsolti, Boronyai Toma), illetve egy debütálással látogattunk Zuglóba. A mérkőzés első félidejében látszott, hogyan szokatlan felállású ötösökkel állunk ki, aminek köszönhetően eléggé darabosan ment a támadásunk. Szerencsére pozitív dolog is történt, sikerült sokszor nagyon szuper védekezést produkálnunk, mint egyénileg, mint csapatszinten is. Ezt kellett volna folytatnunk a második félidőben, ami sajnos nagyon rosszul sikerült. Sajnálatos dolog történt, ugyan is Pintér Zsolti rásérült a lábára, így harcképtelenné vált. Tudjuk, hogy Zsolti nagy küzdő, így ezzel is meg fog birkózni, mihamarabbi gyógyulást kívánunk neki. Ezután kissé megtört a csapat ritmusa, így nem csoda, hogy vereség lett a végeredmény. De nem szégyen a jobb csapattól kikapni. Márpedig ez a Zugló per pillanat még jobb nálunk. Mérkőzésről kiemelhető Cai Jinhang védő, és Kelemen Tamás támadó oldalon mutatott játéka.

statisztika

2019. január 19. - Budapest bajnokság

Zsíros Akadémia Kőbánya/B – Budapesti Honvéd/B 80-41 (20-12; 25-10; 16-7; 19-12)

Hazai pályán mérkőztünk a Honvéd B csapatával, szombaton. A mérkőzésről eredmény szempontjából kár beszélni. Végig dominálva sikerült megnyernünk ezt a találkozót. A fontosabb az amit a játék képe mutatott. Sajnos most is megfigyelhető volt, hogy sokszor ki nem kényszerített hibákat vétünk, amit minden csapat megbosszul. Pozitívumként említhető, hogy sikerült többször olyan támadó és védő játékot mutatni amit edzésen többször is gyakorolunk.

statisztika

2019. január 12-13. Nemzeti Fiú Serdülő Bajnokság, Főtábla 1. forduló, Pécs

Zsíros Akadémia Kőbánya/A – OSE Lions/A 89-62 (22-22; 20-11; 27-10; 20-19)

Megkezdődtek számunkra is az országos főtábla küzdelmek, ahol a nagyon erős és kiegyenlített nyugati csoportba kerültünk. Ezt én annyira nem is bántam, mert így legalább borítékolva van, hogy minden fordulóban komoly mérkőzéseket fogunk játszani. Kezdésnek a nem rossz eredményekkel kijutó Oroszlány csapata állt velünk szemben, egy serdülő szinten nagyon magas és kifejezetten ügyes játékossal. Az ő semlegesítése sikerült amennyire sikerült, Robi és Levi mindent megtett, amit csak tudott. A kérésünk az volt a társaság felé, hogy próbáljuk a többieket a lehető legjobban kivenni a játékból. Jelentem ez szuperül sikerült! A 18. percben még 33:33 volt az állás, majd Kispál Dani vezérletével egy 9:0-s rohammal, egy kisebb előnyhöz jutottunk. 3. negyedben hengereltünk! Minden feladatot betartottunk, ennek meg is lett az eredménye, 26 ponttal jártunk előrébb. Negyedik negyedben próbáltam mindenkit megpörgetni, hogy minél többen ki tudják venni a részüket a győzelemből. 89:62 lett a vége, őszintén gondolom, hogy erre nem számítottam, de szeretek pozitívan csalódni. A továbbiakban azért óvatosan közelítjük meg az oroszlányi csapatot, mert továbbra is veszélyes ellenfelek. Simonics Levi – Kispál Dani – Kenedi Robi trió húzta a szekeret, de nagyon szépen kiegészítették őket a többiek, főleg Márkus Balu és Ruckel Dani! Este Kaposvár, az sem lesz könnyebb mérkőzés! (Fontos dolog, ami az ellenfélhez tartozik, hátha olvassa oroszlányi kötődésű is: mielőtt bárki rosszra gondol, sajnálom, hogy kikaptunk vasárnap a Pécstől és így nem az Oroszlány jutott tovább, ahogy meg is érdemelte volna, de nagyon elfogytunk a harmadik meccsre, okokat lentebb fejtem ki. Nagyon szimpatikus volt a piros-fekete gárda, sok sikert kívánunk nekik a folytatásban)

statisztika

Zsíros Akadémia Kőbánya/A – Kaposvári KK 112-67 (31-20; 22-5; 22-21; 37-21)

Nem tudtam mennyit vett ki belőlünk a reggeli mérkőzés, de azt kértem, hogy az elején gyorsan „ijesszünk” rájuk, hogy mi tudjuk irányítani a mérkőzést. 1 perc alatt 5:0- oda… na jól megijedtek! Szerencsére azért a Levi-Robi-Balu trió gatyába rázta a negyedet és még ha a védekezés nem is ment úgy ahogy én elvárnám, a támadás kárpótolt. Második sor ezt a vágyamat is teljesítette, csupán 5 pontot kaptak, így a félidőben 53:25-re vezettünk. Az volt a terv, hogy szépen lassan kiveszem a főszereplőket és lehetőséget adok mindenkinek arra, hogy ritmust találjon a tovább mérkőzésekre. Ez 3. negyed végéig működött is, az előny nem csökkent, sőt még 1 ponttal nőtt is. Utolsó negyedre úgy küldtem fel a fiúkat, hogy ne foglalkozzanak a nagyobb előnnyel, sokkal inkább saját maguk fejlődésével. Pontatlanok, fegyelmezetlenek és legfőképp bátortalanok voltunk. Sajnos nagyon ráültünk az eredményre és így az elkezdett lassan fogyni. Persze ehhez hozzájárult ellenfelünk „taktikája” miszerint végig a pályán a legjobbak. Szerintem jót tett volna a meccsnek, ha a hasonló tudásszintű gyerekek egymás ellen játszhatnak (ha már úgyis eldőlt), de nem vagyunk egyformák. A negyed felénél 16-1 volt a részeredmény és már csak 14 volt közte. Mind a két említett dolgot meguntam és sorcsere után produkáltunk egy 36:5-ös szakaszt. Tibivel nem értettük miért kellett ezt. Erik betegségből lábadozva bevett egy „42 pontos” gyógyszert, végre sokat láttuk mosolyogni, ráfért már egy ilyen mérkőzés. Balu, Levi, Robi, és a két Dani is szépen megtöltötte a stat lapot. Holnap Pécs, remélem maradt bennünk még kakaó!

statisztika

PVSK NKA/A – Zsíros Akadémia Kőbánya/A 86-71 (16-16; 27-22; 23-20; 20-13)

A mérkőzés tétje a csoportelsőség volt, ami mondjuk nem sokat jelent ebben a rendszerben, de nyílván a presztizsnek jót tesz. Robi ugyan megpróbált játszani és egy szép bal ziccert így is helyére tett, de be kellett látni, hogy nem szabad kockáztatni. Így megint egyel kevesebben lettünk. Az első félidőben 5 ponttal a Pécsiek vezettek, akik nagyon motiváltak voltak ellenünk. Lelkesedéssel nálunk sem volt gond, sokkal inkább kezdett a szufla elfogyni. 6 perccel a vége előtt 66:60-as hátrányban azt hittem még tudunk fordítani, de két buta eladott labdának köszönhetően beállt 10 fölé a különbség. 3 perc volt vissza, amikor idejét láttam bevezetni a fiúkat a matematikába, miszerint ha szeretnének elsők lenni a csoportban akkor a max 15 fér bele. Ezzel azt láttam a pályán lévő ötös arcán, hogy összenéznek, majd a táblára és „na jó akkor ezt most még húzzuk meg”. Lehet ez zajlott a fejekben, lehet nem, de ez az infó jótékony hatással volt az utolsó percekre. Ugyan 6 másodperccel a vége előtt becsúszott egy ziccer, amivel 17 lett közte, de Levente végigrobogott és dudaszós ziccerével pont 15 lett közte. Lefele jövet a pályáról csak annyit kérdezett, hogy ha kihagyta volna, akkor másodikak vagyunk? Mondom, igen. „huh akkor jó hogy bement”. Ilyen gyors egy meccs, ennyire sok felé van egy játékos agya, hogy ilyenkor fel sem fogja mit csinál. Azért örülni nem örülünk, mert kikaptunk, de le a kalappal a fiúk előtt, hogy így lehozták a meccs végét és hát lássuk be, elfogytunk. Eddig is voltak fontos hiányzók, de ennyit már nem bír el a csapat. Levinek parádés hétvégéje volt, most is 37 pontot dobott és vezére volt a csapatnak. Mellette Erik és Kispál Dani tüsténkedtek. Ruckel Dani a forduló meglepetése volt számunkra, ez számokban nem is mutatkozott meg, de fáradhatatlanul dolgozott. Összességében nem lehetünk elégedetlenek, sőt eredményeket nézve pazarul teljesített a csapat, bíztam a jó szereplésben, de ebben a mezőnyben talán bármi is lehetett volna. Kicsit többet kellene a saját játékunkat játszani, 40 percig koncentrálni és kevesebb hullámvölggyel lehozni a mérkőzéseket, de mivel jó csapatunk van és igénylik a magasabb elvárásokat, így nincs mese keményen menni kell előre. De egy országos döntőbe vágyó gárdától ez el is várható! Következő fordulóban összecsapunk a MAFC és a Dombóvár csapataival, illetve egy második helyezettet várunk a ZTE- Rátgéber Pécs- Körmend- KKS négyesből. Addig pedig elutazunk Olaszországba ahol megpróbálunk egy álmot valóra váltani!

statisztika

2019. január 10. - Budapest bajnokság

MAFC Kosársuli/B – Zsíros Akadémia Kőbánya/B 76-51 (16-14; 17-10; 17-15; 26-12)

Erőfelmérőnek gondoltuk ezt a mérkőzést, de sajnos nem az lett. És miattunk nem. A sportban minden megtörténhet, mind pozitív és mind negatív irányban. Most a negatív jött elő. Ismerős pályán játszottunk ismerős ellenféllel, ennek ellenére olyan hibákat vétettünk, ami egyértelművé tette, ez nem a mi napunk. Támadásban Ruckel Dani az aki statisztikailag átlagosat hozott, de tőle is több kel, ha egy ilyen mérkőzésen magunk felé akarjuk billenteni a dolgokat. Senki nem tudott vezér lenni, míg az ellenfélnél volt erre példa. Bízom benne, motiváló lesz a társaságnak ez a vereség, és ösztönözni fog mindenkit a még keményebb munkára edzéseken.

statisztika

2019. január 5. - Budapest bajnokság

Zsíros Akadémia Kőbánya/A - Budapesti Honvéd/A 66-64 (16-22; 19-14; 18-13; 13-15)

Újabb serdülő/a mérkőzés, újabb lehetőség a bizonyításra. 6 percig minden rendben volt, vezettünk is 12-6-ra, majd a védekezés másodlagos lett. El is veszítettük ezt a 10 percet. Fiatalabb ötösünk tanult az első hibájából, így magabiztosan hozta a negyedét és feljöttünk 1 pontra. Innentől kezdve hol az egyik csapat, hol a másik vezetett. Chandler Oli triplája után 64:58-ra vezettünk 3 perccel a vége előtt. Itt volt pár olyan dobásunk, amik szerencsétlenül perdültek le a gyűrűről, így nem sikerült eldönteni a meccset. 64:62-nél csupán 1 csapatfaultunk volt, de 2 embert is megvertek védekezésben, szabálytalankodni egyik sem "tudott", így besétált a srác és kiegyenlített 28 másodperccel a vége előtt. Nagyon mérges voltam, mert könnyen a győzelembe kerülhetett volna. Dilemma volt, mert a Honvédnak is csak 1 faultja volt, nem tudtuk be akarják-e ütni őket. Balu és Márk voltak a meccs legjobbjai, így nekik adtam az utolsó támadást. Balutól azt kértem, hogy játssza végig a támadóidőt és feszegesse közbe a betörést hátha jön a fault. A vendégek nem akarták bántani, így a megbeszéltek szerint kosárra tört. Nagyot hibáztak a piros mezesek, mert dobás közben sikerült szabálytalankodni vele, ő pedig nem kegyelmezett bevágta mind a kettőt, ezzel két pontos előnyhöz juttatva csapatát. Időkérés. Újra átbeszéltük, hogy mi a feladat látszólag mindenki megértette. 7 másodperc volt vissza és volt 3 faultunk széttördelni a támadásukat. Az első nagyon jól jött 3 mp el is ment, a második kicsit gyors volt, még így is maradt 3 mp. Ahogy kértem, jött a 4. fault is, ebbe annyi szépséghiba csúszott, hogy ez már dobás közben történt. Szerencsénk volt, mert a fiúcska kicsit elizgulta, miénk lett a lepattanó, így a győzelem is. Balu (15 pont, 7 lepattanó), Márk (15 pont) voltak a legjobbak, de Chandler Oli (védekezése és 10 pontja), Dominik és Dani is sokat, jól dolgozott. Igazából senkire sem lehetett panasz, a hozzáállásunk remek volt, néha túlgörcsölünk dolgokat és ebből fakadnak a pontatlanságok. Gratulálok, ez a győzelem kellett a lelkeknek!

statisztika

Zsíros Akadémia Kőbánya/B – KKS Boys 63-80 (19-20; 13-10; 11-28; 20-22)

A 2019-es év első mérkőzését játszottuk le hazai pályán a KKS Boys csapata ellen az FSB bajnokságban. A kezdő ötösökön látszott, hogy magasságbeli problémánk lesz végig, de ettől függetlenül győzelmi vággyal léptünk parkettre. Főleg úgy, hogy előttünk egy végletekig kiélezett találkozón, sok hiányzó ellenére sikerült az "A" csapatunknak a Honvéd/A csapatát legyőznie. Visszatérve a KKS elleni mérkőzésre, nagyon jó ritmusban kezdődött a meccs, az első félidőben mind a két ötösünk nagyon jól tartotta magát. Voltak szép megoldások támadó oldalon, illetve a védő részen is sikerült a részfeladatokat nagyjából megoldanunk. A második félidőben, mikor az ellenfelünk összerakta egy ötösbe a legjobbjait, sajnos nem tudtuk a lépést tartani. Itt lehetett egy picit azt érezni, hogy a 11 játékosunkból 6-an az előző meccsen is játszottak, így koncentráltságban soknak tűnt a két mérkőzés. Egy kisebb felzárkózást tudtunk produkálni csak, de győzelmi esélyeink nem voltak. Folytatjuk tovább a munkát, készülünk a csütörtöki mérkőzésünkre.

statisztika

2018. december 22. U14 Nemzetközi torna - Komárno

MBA Prievidza (SVK) - Zsíros Akadémia Kőbánya 49-48 (15-14; 8-9; 9-13; 17-12)

Prievidza csapatával még nem játszottunk, de annyit megtudtunk róluk, hogy a szlovák bajnokság egyik élcsapata. Jó szerkezet, pár ügyes srác, bíztam a jó meccs reményében. Kevés pontos, nagyon kiélezett mérkőzés kerekedett ki, ahol a végjátékba úgy mentünk bele, bármi megtörténhet. Levi és Dani kosarainak köszönhetően 1 pontos előnyünk volt 20 másodperccel a vége előtt. Egy jó védekezésre voltunk a győzelemtől. Ellenfelünk nem kapkodott, szépen megcsinálta a betörést, amit tökéletesen levédtünk, így csak egy kiszorított sarok tempót tudtak összehozni. Sajnos a srác hidegvérrel bedobta, így újra náluk volt az előny. 4 másodpercünk maradt arra, hogy betaláljunk valahogy. A felrajzolt figurát ugyan megoldottuk, bár nem ott lett tiszta a helyzet amit szerettünk volna, de Erik kezében volt a győzelmet érő labda, ami most sajnos célt tévesztett. Persze jó lett volna ha beakad, de így is egy nagyon hasznos és kemény mérkőzést játszottunk, ami mindennél fontosabb. Balunak tetszettek a megindulásai, szépen jöttek is hozzá a labdák, rajta kívül többen nyújtottak szép teljesítményt (Robi, Dominik Levi), de sajnos páran nem tudtak felnőni a feladathoz. Bízom benne, hogy a második meccsre mindenki feloldódik.

statisztika

BK Junior Komarno (SVK) - Zsíros Akadémia Kőbánya 52-68 (22-17; 10-19; 12-18; 8-14)

Kicsit még az előző végjáték hatása alatt voltunk, így jól beragadtunk a rajtnál. Szerencsére a srácok észnél voltak és a félidőben már mi vezettünk 4 ponttal. A második félidőben, ugyan mindent megtett a hazai csapat, de Kenedi Robi vezérletével esélyt sem adtunk nekik. Robi 31 ponttal, benne 4 triplával a csapat vezére volt. Mellette Simi Levi és Kispál Dani és Kelemen Tomi voltak a leghasznosabbak. Nagyon örülök, hogy el tudtunk jönni még az ünnepek előtt erre a tornára, felbecsülhetetlenek ezek a mérkőzések.

Ugyan a játékunk sokszor akadozik még, de határozottan játszik az elvégzett munka, aminek meg is lesz az eredménye a fontos pillanatokban. Mindenkinek kellmese ünnepeket kívánunk!

statisztika

2018. december 16. Budapest bajnokság

Zsíros Akadémia Kőbánya/A - MAFC Kosársuli/A 60-82 (9-12; 18-31; 16-21; 17-18)

Mindig várom ezeket a meccseket, mert kíváncsi vagyok arra, hogy ki hogyan tud kilépni a kis komfort zónájából. Sajnos ezen a mérkőzésen ez kevés embernek sikerült. Kapkodás és hiba hegyek, a fejeken nem azt láttam, hogy "hú ezt elrontottam, hogyan lehet kijavítani" hanem inkább a "hagyjuk mert úgysem megy"! Kishitűség jellemezte az egész meccset, 1-2 rontott dobás után teljes letargia. Ugyan a 17. percig fej-fej mellett haladt a két csapat, de a félidőre már tetemes hátrányba kerültünk. A második félidőben, ugyan mutattunk pár dolgot a tanutakból, de nem eleget. Márkus Balu szépen termelt ugyan, de ha még többet foglalkozna a játékkal, akkor még ennél is jobban tudná szórni a kosarakat! Mellette talán Bihari Danit tudom kiemelni, amikor érezte a nyomást akkor szépen dolgozott. A többieknek meg nem kell bánkódni, jönnek a következő edzések és meccsek, ahol lehet javítani, de ennél sokkal keményebbnek, pontosabbnak és bátrabbnak kell lenni!

statisztika

2018.12.09. Országos Serdülő Bajnokság alapszakasz 4. forduló

Zsíros Akadémia Kőbánya/A - MAFC Kosársuli/A 60-82 (18-22; 14-12; 15-23; 13-25)

statisztika

Kiss Lenke KA - Zsíros Akadémia Kőbánya/A 77-86 (24-18; 20-22; 19-31; 14-15)

Utolsó alapszakasz forduló következett, aminek csak annyi tétje maradt, hogy második vagy harmadik helyen jutunk ki az országos főtáblára. Az első ellenfelünk, ahogy eddig mindig a MAFC csapata volt. Önkritikával kell kezdenem, mert sajnos elnéztem a kezdést és elkéstem, csupán 10 perccel a feldobás előtt értem oda, de szerencsére a csapatom tudta a dolgát és szépen melegített, ahogy mindig. Első perctől kezdve jobban koncentrált az újbudai gárda, minden hibánkat megbüntette, folyamatosan futnunk kellett az eredmény után. Abban bíztam, hogy a második félidőben összeállunk és végre a saját játékunkat fogjuk játszani. Ehhez képest támadásban kapkodtunk, rossz egyéni vállalásokat kezdeményeztünk, aminek az lett az eredménye, hogy eladott labdáinkból könnyű indítás kosarakat dobhatott a MAFC. 32. percben 14 ponttal elhúztak, amit a csapat vezérei egy pillanat alatt megfeleztek és felcsillant a remény a fordításra. MAFC-os időkérés után sajnos újra visszatértünk a rosszhoz, így nagy verésbe szaladtunk bele. Lepattanó harcot ismét nagyon elvesztettük és kétszer annyi indítás kosarat dobtak, mint mi. Igaz megint volt 83 rádobásunk, ami igencsak jó, de a százalék az messze volt a remektől. Sok sebből vérzik a társaság, de ennél azért többet vártam a csapattól. Egyedül Kispál Dani játszott kiemelkedőt. Pihenő nélkül folytattuk a fordulót, ellenfél a hazai csapat volt. A két meccs között azt kértem a csapattól, hogy ugyan az első meccs nem a tervek szerint alakult, de ezt nagyon meg kell nyomni, hogy a szánk íze sokkal jobb legyen. 5 perc után 18-8 oda… terített betli és összezuhanás. Kicsit hagytam a srácoknak, hogy maguk jöjjenek ki a gödörből, illetve ha javul a hozzáállásuk, valamint látom, hogy szót fogadnak nekem, akkor szívesen segítek. A második sor már valamivel jobban működött, de még ők is messze voltak az elvárttól. Ismét a harmadik negyedtől vártam azt, hogy megindulunk. 25. percig kellett várnom, itt valami kattant a fejekben és 55:46-os hátrányból 4 perc alatt fordítottunk 69:57-re. Ebben Robi és Levi volt a főkolompos, de Dani és Erik is fontos pontokat pakoltak bele. Ebben a szakaszban gyakorlatilag megállíthatatlanok voltunk. Innen már sok izgalom nem történt, azt túlzás lenne állítani, hogy magabiztosan, de lényeg hogy nyertünk. Levi és Robi voltak ezen a meccsen a legjobbak, de Erik és Kispál Dani sem maradt le tőlük sokkal. Hogy őszinte legyek nem fog aranybetűkkel íródni ez a mai nap a történetünkben. Tisztában vagyok vele, hogy vannak olyan napok, amikor akárhogy akar az ember, semmi sem sikerül. Ma szerencsénk sem volt, a pálya minősége sem vitt minket előre, de kár lenne mindent ezekre kenni. Ma az egyszerűbb utasításokat is nagyon nehezen hajtottuk végre, támadásban nem a mi játékunkat játszottuk, borzasztóan görcsösek voltunk. Védekezésben megszokott keménységünk pedig csak nagyon ritkán bújt ki belőlünk. Mindig azt mondom, hogy tanulni kell ezekből is, de most kivételesen inkább a minél gyorsabb felejtést javaslom. Mindentől függetlenül gratulálok csapatomnak, mert Budapestről 3. helyen jutottunk ki az ország 32 legjobb csapata közé, ami szép teljesítmény, de nekünk ennél sokkal merészebb terveink vannak. Ha az összes sérült felépül és végre együtt tud játszani ez a gárda, akkor bizony jaj annak aki az utunkba kerül. Sorolás hamarosan, főtábla első forduló január 12-13!

statisztika

2018.12.08. Országos Serdülő Bajnokság alapszakasz 4. forduló

Zsíros Akadémia Kőbánya/B - MAFC Kosársuli/B 65-59 (12-18; 30-16; 12-17; 11-8)

Szerencsés helyzetben voltunk az utolsó Országos Fiú Serdülő Bajnokságot illetően, hiszen hazai a Zsíros csarnokban került megrendezésre a D csoport utolsó köre. Az első mérkőzésen a MAFC Kosársuli/B csapatával játszottunk. A mérkőzés nem éppen a legmegfelelőbben alakult számunkra, sok olyan hibát követtünk el, ami miatt nem tudtunk ellépni az ellenfelünktől, sőt, végül ők várhatták előnyben a második negyedet. A második ötös már csökkentett az eladott labdákon, és támadásban is sokkal pontosabban történtek a befejezések, így sikerült egy kis lélegzetnyi előnyt megszerezni a második félidőre. A harmadik játékrészben megint nem sikerült megvalósítani az elképzeléseinket. Maradt még az előnyünkből, de szinte semmi. A záró etapban izgalmasan végül nyugodtabban tudtunk kosárlabdázni, aminek köszönhetően sikerült megnyernünk a találkozót. Várhattuk a döntőt.

statisztika

Zsíros Akadémia Kőbánya/B - Budaörsi DSE 60-71 (14-14; 19-26; 6-18; 21-13)

A döntőben azzal a budaörsi csapattal találkoztunk, akiket egyszer egy nagyon izgalmas mérkőzésen, egyszer pedig egy nagyon sima találkozón győztünk le. Tudtuk, hogy most lesz a legnehezebb dolgunk. Az első ötösünk bár csinált sok javítható hibát, de tudta tartani a lépést a a vendégeinkkel. A második ötösnél viszont már egyrészt több hiba is jött, illetve a budaörsi csapat könyörtelenül kihasználta ezt, és átrohant rajtunk, szerezve ezzel egy tetemes előnyt. A Második félidő úgy folytatódott, ahogy az első befejeződött. A vendégeinknek minden sikerült, mi meg mintha nem is ezen a mérkőzésen lennénk. A záró játékrészben azért sikerült valamit kozmetikáznunk, de ez már inkább Puszta Dávid tanítványain mólt, és nem rajtunk. A statisztikákból jól látszik ki mennyi szerepet vállalt ezen a két mérkőzésen. Akadtak szép teljesítmények, voltak akik csak időszakokra kaptak észbe, viszont voltak akiken átszaladt ez a két mérkőzés.

Ehhez a fordulóhoz hozzátartozik az is, hogy nem a megszokott csapattal álltunk ki, mivel mindkét mérkőzésen segítettek minket u12-es játékosok. itt megemlítendő, hogy egyáltalán nem vallottak szégyent a náluk olykor 2 évvel idősebb ellenfelekkel szemben.

statisztika

2018.12.02. Budapest "B" bajnokság

Zsíros Akadémia Kőbánya/B - Vasas Akadémia/B 62-43 (20-8; 13-12; 18-11; 11-12)

Fiú Serdülő B csoportos mérkőzést rendeztünk vasárnap a Zrínyi Gimnáziumban, ahol a Vasas/B csapatát láttuk vendégül. Az ellenfélről annyit kell tudni, hogy egy komplett u12-es társaságról van szó, akiket a rutinszerzés miatt elindítottak az eggyel nagyobb korosztályban. Végig vezetve sikerült győzelemmel abszolválni a mérkőzést. De mint sokszor elmondjuk, nekünk nem az eredmény számít, hanem amit a parketten látunk a csapatunktól. Most pedig több volt a pozitívum, mint a negatívum. Persze a hibák sokszor olyan súlyúak voltak, amit kis figyelmességgel ki lehetett volna küszöbölni. Folytatjuk tovább a munkát, készülünk a következő országos fordulóra, amit december 8-án hazai pályán játszunk majd.

statisztika

2018.11.24-25. Fiú Serdülő felkészülési mérkőzések – Zalaegerszeg/Szombathely

Zalakerámia ZTE KK/A – Zsíros Akadémia Kőbánya/A 86-63 (14-9; 28-19; 14-17; 30-18)

statisztika

Szombathelyi KA – Zsíros Akadémia Kőbánya/A 51-78 (14-26; 11-19; 13-16; 13-17)

statisztika

Zalakerámia ZTE KK/A–Zsíros Akadémia Kőbánya/A 74-66 (21-21; 14-17; 15-16; 24-12)

statisztika

Vannak bajnoki és nemzetközi mérkőzéseink, de nekünk ez nem elég. Erre a hétvégére az volt a célunk, hogy 3 kemény mérkőzést játszunk 24 óra alatt, hiszen a főtáblán is így fog menni. Jobb helyre nem is mehettünk volna, mint nyugat Magyarország. A pesti mellett ez a másik erős régió, tele szuper csapatokkal. Ugyan kiállási gondjaink nem voltak, de Chandler Oli utazás előtt egy nappal betegedett meg, Simi Oli pedig még a Vasason sérült meg, így rájuk most nem számíthattam. Viszont a mostanában szépen dolgozó Ruckel Dani mellett, az idei év eddigi meglepetés embere Kerekes Ákos is kapott meghívót.

Az első mérkőzésen kicsit a buszban maradtunk, nem sok mindent mutattunk meg magunkból. Ugyan 9 perccel a vége előtt „csak” 9 pont volt a hátrányunk, de nem volt bennünk a fordítás. A páratlan negyedekben, páratlanul gyengék voltunk, ezt a 20 percet 58:37-re vesztettük el, így sajnos nyerni nem sikerült. De nem baj, mint mindenből ebből is tanulnunk kell. A végén Erik szépen kozmetikázott, mellette Kispál Dani csipkedte még magát jobban. Simi Levi nagyon akart, de a háta még nem százas, így ő most ennyit tudott segíteni.

Sok pihenőnk nem volt, csupán annyi, míg átértünk Szombathelyre. Helyszín a régi Falco csarnok volt. Ellenfelünk nyugati csoportban a 3. helyen áll, sok tehetséges gyerekkel a soraiban. Felhívtam a figyelmet, hogy a hazaiak nagyon fognak harapni, mert az utolsó fordulóban kiestek a B csoportba, úgyhogy most nagyon akarnak majd bizonyítani edzőjüknek. Az első negyedben fej-fej mellett haladt a két csapat, szép és bátor akciókat vezettünk, de a védő oldalra sajnos nem maradt lendület. Második sorunk „gatyába rázta” a védekezést, így 40:30-ra vezettünk a félidőben. Nagyon koncentráltak voltunk, fegyelmezetten hajtottuk végre a feladatokat, kértem, hogy ezen a téren ne essünk vissza. 29:13-as harmadik negyed azt hiszen önmagáért beszél. Gyorsindítások, és az agresszív védekezés eldöntötte a mérkőzést. Sokan nyújtottak jó teljesítményt, Kispál Dani, Erik, Robi kiemelkedett, de Márk, Balu is nagyon aktív és eredményes volt. Mindenki bőven megkapta a lehetőséget és úgy érzem élt is vele.

24 órán belül jöhetett a 3. mérkőzés is! Este hazafele nagyon jó hangulat uralkodott a buszokon, de ez érthető is volt, mert a Falco meccs remekül sikerült. 10 órát aludtunk és kaptunk egy hibátlan vacsorát és reggelit. Minden adott volt, hogy újra farkasszemet nézzük a nyugati elsővel. Már az első percekben látszott, hogy ez egy másik meccs lesz. Az elejétől kezdve sokkal élesebbek voltunk, szépen ment a játék és mindig volt egy olyan befutás vagy egyéni villanás, ami lendített a csapat szekerén. Második sor most sem okozott csalódást, remek és okos játékunknak köszönhetően vezetést szereztek. A harmadik negyed az nekünk egy kicsit mindig rázós, pláne úgy, hogy Robi és Levi a két hátfájós egymást váltotta a pályán, Erik pedig nem tudott visszaállni (baja nincs, csak elővigyázatosság). Ennek fényében extra, hogy 4 ponttal vezettünk 10 perccel a vége előtt. Sajnos eddig bírtuk, elfogyott a levegő és az ötlet, ugyan végig nyomtuk a meccset, de nyerni most sem sikerült. Szomorkodni nincs okunk, mert ugyan elcsépelt közhelynek hangzik, de „győzelemmel felérő vereséget” volt a mérkőzés. Bihari Dani erősebb ingereket és nehezebb feladatokat kapott ezen a tornán, a harmadik meccsre vette fel igazán a ritmust és játszott úgy, ahogy ő valójában tud! Balu most is nagyon jó volt, szükségünk is van az ő pontbiztosságára. Levi most játszott a legjobban, néha még mosolygott is :) Geri is talán most volt a legaktívabb, fontos gólok mellett, sok labdát szerezett. Dominikkal sokat kell harcolni, mert 3 jó után 5 rossz jön, ez a hullámzás nem jó, jobban kell koncentrálni, ha ez megvan akkor szuper dolgokra képes. Kispál Dani ma is az egyik legjobb volt, nagyon jól sikerült neki ez a hétvége, csak így tovább!

Rendben volt ez a 2 nap a csapat készéről, hibák persze vannak szép számmal, de ez természetes. Mindenki a minden erejével azon volt, hogy végrehajtsa a feladatokat, mindenkivel maximálisan meg voltunk elégedve. Fegyelemmel és elszántsággal most sem volt probléma, koncentráción kell nagyon fejleszteni. Fontos volt, hogy kicsit fel tudtuk mérni a helyzetet, azt gondolom bizonyítottunk a nyugati csapatoknak, hogy velünk is számolni kell.

2018.11.20. Budapest "A" bajnokság

KLKS – Zsíros Akadémia Kőbánya/A 94-68 (24-21; 24-11; 26-19; 20-17)

A budapesti "A" bajnokságba idén úgy neveztünk be, hogy az 5-6 legjobb itt nem játszik, nekik a kadett regionálisba kell szerepet kiharcolni magunknak. Kíváncsi voltam, hogy vezérek nélkül mit tudunk megvalósítani a tanultakból. Jelentem nagyon pozitív benyomást tettek rám a srácok! Harcosan, ötletesen kosárlabdáztak, egy rossz szavam nem lehetett rájuk. Ellenfelünk 2 magasa eldöntötte a mérkőzést, igaz kellemetlen védekezésünkkel sok sok ziccert hibáztak. Balu és Márk voltak a legponterősebbek, melletük Geri harcossága és Chandler Oli támadása volt üde színfolt. De mint mondtam mindenkinek jár a dícséret, jó kis meccs volt, remélem mind ilyen vagy még ennél is jobb lesz!

statisztika

2018.11.18. Országos Serdülő Bajnokság alapszakasz 3. forduló

MAFC KS/A – Zsíros Akadémia Kőbánya/A 51-78 (14-26; 11-19; 13-16; 13-17)

Nagyon vártuk már az újabb találkozót, mert az első két meccsen legyőztek minket. Az első félidőben olyan energiák szabadultak fel belőlünk, amit már régóta vártam! A hozzáállásunk és a küzdésünk hibátlan volt, minden szabad labdára vetődtünk, egy percig nem volt kérdés mit is szeretnénk ma. A félidőben 45:25-re vezettünk és sajnos elégedettséget láttam a szemekben. Kértem a srácokat, hogy legyenek észnél, mert a mérkőzés 40 perces. Az elején ugyan még nem ért át az üzenet és 3 percig nem találtunk be, de utána már újra szépen és eredményesen kosárlabdáztunk, így még arra is volt lehetőség, hogy kicsit jobban szétosszam a perceket. Balu 18 pontjával volt a legeredményesebb, láttam rajta, hogy ma nagyon megy neki, így neki a pihenőből is kevesebb járt. Mellette Simi Oli, Erik, Kispál Dani volt a legaktívabb. Chandler Oli meglepően bátran és jól tért vissza újra (de remélem utoljára) sérülésből és Ruckel Dani személyében "újoncot" is avattunk az "A" csapatban, ráadásul kosarat is szerzett, ahogy ezen a meccsen mindenki. 78:51-re nyertünk végül, a 94 rádobásunk bámulatos, a dobószázalék már nem annyira, de dobásból lesz a gól, szóval ezzel sincs baj. A 28 eladott labda sok, de cserébe szereztünk 29-et. Igazsághoz hozzátartozik, hogy a MAFC-nál egyik magas és ügyes fiú nem játszott, de ma olyan egységesnek és erősnek éreztem magunkat, hogy ha van akkor is nyerünk, csak kisebb különbséggel. Végre összecsaphatunk a Vasassal!

statisztika

Vasas Akadémia/A – Zsíros Akadémia Kőbánya/A 80-61 (9-20; 26-18; 22-7; 23-16)

Általában tudom mire számítsak egy mérkőzésen, most ez a kivétel volt. Abban biztos voltam, hogy legyen bármennyi a vége, 40 perc hajtást kap tőlünk a Vasas, 1 másodpercet nem engedünk le. A mérkőzés elején a két Simi vezetésével olyan masszív védekezést tettünk le a pályára, amire a hazaiak nem voltak felkészülve. 8:2-re vezettünk 5 perc alatt, a negyed végén pedig egy Márkus Balu 9:0-ás rohammal 20:9-re. Tudtam, hogy ezt sajnos nem fogjuk tudni tartani, de nem is volt fontos, hiszen 40 perc küzdést ígértünk hozzon ez bármilyen végeredményt. A második sor egy kicsit visszavett a védekezésből, de az előnyből így is maradt 3 pont a félidőre. Összességében 35 pontot engedélyeztünk nekik. A harmadik negyedben mélypontot hozott az eddig eredményesen működő csapatjátékunkat felváltotta az egyénieskedés és ez nagy hiba volt. Mindenki egyedül szeretett volna meccset nyerni. Amíg próbáltam a fiúkat összerázni, addig a Vasas gyorsindításokkal ellépett tőlünk. 7 perccel a vége előtt 61:51-nél kikértem a második időkérésemet, hátha rendet tudok tenni a fejekben. Nem sikerült, 2 perccel később újra megpróbáltam, de sajnos ez volt az utolsó lehetőségem. A végén Erik még megrázta magát, de ez csak a kozmetikára volt elég. Összességében elégedett vagyok a társasággal, mert minden hibánk ellenére úgy érzem nagyot léptünk ma előre, nagyon fontos volt a lelkeknek, hogy legyőztük a MAFC-ot és komoly erőfeszítésre kényszerítettük a Vasast. Kenedi Robi és Simi Levi szépen pótolta az első meccs hiányosságait. Jó alapja volt ez a mai nap a folytatásnak, várjuk a következő fordulót ami a változatosság kedvéért egy lassan hagyományosnak mondható Darazsak - MAFC "rangadóval" fog kezdődni. Szép volt fiúk, öröm volt ma veletek játszani! (direkt nem a dolgozni szót írtam, mert nem tűnt munkának!)

statisztika

2018.11.17. Országos Serdülő Bajnokság alapszakasz 3. forduló

Gödi SE – Zsíros Akadémia Kőbánya/B 70-51 (19-7; 23-9; 17-20; 11-15)

statisztika

PAFC Basket - Zsíros Akadémia Kőbánya/B 92-48 (20-10; 25-11; 29-12; 18-15)

statisztika

A következő országos serdülő fordulót a C csoport csapatainak Pasaréten rendezték meg. Egy kisebb zavarodás következtében, kisebb csúszás után a Gödi SE serdülő csapatával mérkőztünk meg először. Fiatal csapatként nem lehet kifogásunk állandóan az, hogy kisebbek vagyunk. Sajnos ideje lenne már ezt "kinőni" és használni azokat a technikai és taktikai elemeket amik eredményesek tudnak lenni egy magasabb csapat ellen. Az eredményesség itt most nem arról szól, hogy nyernünk kell. Nincs ilyen kényszer. A mérkőzés közben egyértelművé vált, nem vagyunk még olyan szinten, hogy meglepetést tudjunk okozni egy ilyen szintű csapat ellen. Szerencsénkre, nem kellett egyből dupláznunk, mivel a szervezők a serdülő torna programjába közbe szúrtak egy fiú u16-os mérkőzést. Így megfelelő pihenővel várhattuk a második mérkőzést, aminek a tétje az volt, hogy visszacsúszunk-e D csoportba, vagy itt tudunk maradni a C-ben. Ellenfelünk, nem jelent meg a reggeli első mérkőzésén, így ellenünk játszotta a játéknak egyetlen mérkőzését. A mi bánatunkra... Beletettek minden energiát, ezáltal nem hagytak kérdést, ki hagyja el győztesen a pasaréti parkettát. Sikerült még több hibával játszanunk, mint az első mérkőzésen, illetve olyan enerváltsággal kosárlabdáznunk, mint egy öregfiúk csapat. Itt most magasságbeli különbségről nem lehetett beszélni, annál inkább sebességbéliről. Ami megbélyegezte az egész meccset. Voltak egyébként pozitív teljesítmények, aminek köszönhetően, többen kopogtatnak a A-csapat ajtaján. Dolgozunk tovább, decemberben a D-csoportban folytatjuk.

2018.11.15. Budapest B Bajnokság

Zsíros Akadémia Kőbánya/B - Budapesti Honvéd/C 106-29 (29-10; 31-6; 24-7; 22-8)

Edzésidőpontban mérkőztünk meg a Budapesti Honvéd/C csapatával, akikről azt kell tudni, hogy sok játékos idén kezdett el náluk kosárlabdázni. Amit ki lehet emelni, hogy bár nem volt cél, de elérte a csapatunk a 100 pontot, méghozzá Zalán közreműködésével. Így ő lehetett a szerencsés aki tortát hozhat a csapattársainak. A mérkőzésről nehéz bármit is mondani, ami aggasztó, hogy voltak ki nem kényszerített hibák szép számban, amik egy komolyabb ellenfél ellen fájóbbak lesznek.

statisztika

2018.11.07. Budapest B Bajnokság

Budafoki KK - Zsíros Akadémia Kőbánya/B 70-52 (20-8; 12-15; 16-17; 22-12)

Az Országos Bajnokságban már találkoztunk a budafoki csapattal, így nem volt ismeretlen az ellenfél számunkra. Megfelelő teszt volt felmérni, mennyit fejlődünk ez idő alatt. 10 fővel mentünk el erre az FSB mérkőzésre, ezáltal biztosítva elegendő játékteret azoknak, akik erre rászolgáltak. A mérkőzés nagyon jó iramban zajlott. Érezhető volt a budafoki erőfölény, de az is főképpen a 2005-ös születésű játékosok, tehát a nálunk 1 évvel idősebbek miatt. Sikerült sok dologban előrelépnünk, viszont számos olyan hibát követtünk el, amik ebben a korosztályban már nem férnek bele.

statisztika

2018.11.04. Budapest B Bajnokság

Óbudai Kaszások Akadémia – Zsíros Akadémia Kőbánya/B 85-69 (24-13; 19-14; 21-27; 21-15)

Lejátszottuk első FSB bajnoki mérkőzésünket a Kaszások otthonában. A mérkőzés megilletődve kezdtük, sokszor nem hittük el, hogy eltudunk jutni ziccerig. Sok hibával játszottuk az első félidőt, aminek 17 pontos különbség lett az eredménye. A harmadik játékrészben a Szőke testvérpár vezérletével hoztunk egy nagyon szép 10 percet, de sajnos ennyi jutott erre a napra nekünk. Bosszankodni nincs okunk, ennyivel jobb volt nálunk az ellenfelünk. Nagyon sok értékelhető dolgot láttunk edzői szemmel, a hibákon dolgozunk tovább.

statisztika

2018.10.14. Országos Serdülő Bajnokság alapszakasz 2. forduló

MAFC KS/A – Zsíros Akadémia Kőbánya/A 87-86 (17-25; 23-17; 21-19; 19-19; 7-6)

Alapszakasz második fordulóját hazai környezetben játszottuk le, ahol ismét a MAFC csapatával kezdtünk. Legutóbb egy végletekig kiélezett mérkőzésen maradtunk alul, bíztam benne, hogy most másképp lesz. Az első negyedben kellő agresszivitással és akarással játszottunk, ennek meg is lett az eredménye, 9:0-s villám rajtott vettünk. Erre a vendégek zsinór 8 ponttal válaszoltak. A negyed végére mi jöttünk ki jobban és 8 ponttal vezettünk. Második sorunk nagyon hullámzó volt, egált csináltak a meccsből. Második félidő elején sikerült az öltözőben maradni, egy pillanat alatt kaptunk 12 pontot és csak a 4. percben tudtunk betalálni. Simi Levi vezetésével a negyed végére ledolgoztuk a hátrányt. Utolsó 10 percben a két csapat fej-fej mellett haladt, ismét izgalmas végjáték volt kialakulóban. 35 perc jegelés után Tomi két triplával kétszer is 3 pontos előnyhöz segített minket. Sajnos az utolsó másodpercekben 3 büntetőt is kihagytunk, illetve 7 másodperccel a vége előtt egy olyan labdát is sikerült eladnunk, ami nélkül már nyertünk is volna. Sajnos nem sikerült kivédekezni, így jöhetett a hosszabbítás. Továbbra sem bírt egymással a két csapat, minden kosárnak nagy jelentősége volt. 15 másodperc volt hátra és döntetlen volt az állás. Azt kértem, hogy legyünk kellően agresszívak és ha tudunk szerezzünk egy labdát vagy faultoljunk, mert magassági hátrányunkat biztos kihasználta volna a MAFC. Sajnos szabálytalanság későn érkezett, így csak 3 másodpercünk maradt, időkérés nélkül. Az első büntetőt még valahogy kiszurkoltuk, de a másodikat már nem sikerült. Egy félpályás dobást tudtunk elereszteni, de az nagyon nehéz, így újra legyőzött minket a MAFC. Sajnálom, hogy nem nyertünk, többen remek teljesítményt nyújtottak. Simi Levi újra a tőle megszokott szuper játékot hozta. Mellette Kelemen Tomi hős volt, de így sem kell szomorkodnia, mert nagyot lépett a szememben ezen a meccsen. A vezérek közül még többen adósak a magasabb szintű játékkal az ehhez hasonló meccseket, de van még időnk bőven, dolgozni kell nap mint nap.

statisztika

KLKS KA/A – Zsíros Akadémia Kőbánya/A 60-102 (12-29; 18-24; 19-24; 19-25)

Nem szerettem volna a KLKS csapatával játszani, megmondom őszintén. Nem értsen félre senki, egy nagyon szimpatikus, két extra magas játékossal felálló csapatról beszélünk, de én a Vasassal szerettem volna. Sajnos ez nem kívánságműsor. A mérkőzés első percétől kezdve megtiszteltük őket azzal, hogy komolyan vettük az összecsapást. Az első meccs után az öltözőben pár gyereknek az orra alá dörgöltem a problémáimat és azt kértem, hogy szedjék össze magukat és ha már vissza nem is tudják csinálni a dolgokat, legalább most mutassák meg, hogy mit tudnak. Ez nagyjából sikerült is, így mégis mosollyal az arcokon tudunk lejönni a pályáról. Vannak hiányzóink, akik nagyon hiányoznak a csapatból, de meg kell tanulnunk mindig azokkal a srácokkal játszani és esetleg nyerni, akik éppen ott vannak. A gyerekek pontosan tudják a dolgukat, minden pillanatban azon vagyok, hogy jobbak és jobbak legyünk. Következő fordulóban újra MAFC meccs, amit már most várunk.

statisztika

Zsíros Akadémia Kőbánya/B - Budaörsi DSE 92-59 (26-12; 22-20; 17-17; 27-10)

Hazai környezetben játszottuk le az OSB második fordulóját a serdülő/B csapattal. Az első mérkőzésen az előző fordulóból már jól ismert Budaörsi DSE volt az ellenfelünk, akit legutóbb végletekig kiélezett, nagy küzdelemben tudtunk csak legyőzni. A legutóbbi fordulóhoz képest sok változás történt a keretünkben,az akkori 12 főből 9 volt ugyanaz. A mérkőzés nagyon jól indult számunkra, az első perctől kezdve sikerült jó iramot diktálnunk, amivel megleptük a vendégeinket. A második ötösök már kiegyenlítettebb csatát játszottak, de egy hajszállal sikerült tovább növelni az előnyünket. Jött a harmadik negyed, ami ebben a bajnokságban sokszor sorsdöntő szokott lenni. Most nem volt az szerencsére. Itt még kiélezett volt a harc, de a fiúk nagyon ügyesen játszva tartani tudták a meglévő előnyünket. Hiába esett ki Nagy Soma 5 személyi hibával, sikerült pótolni az ő mérkőzésbe tett energiáját mindkét oldalon. A záró játékrészben viszont olyan dolog történt amire nem számíthattak a kilátogatók. Ritkán látni ilyen tudatos kosárlabdát ilyen fiatal csapattól, aminek az lett az eredménye, hogy a meglévő különbséget megduplázták az utolsó 10 perc alatt. Jöhetett a döntő.

statisztika

BLF KK - Zsíros Akadémia Kőbánya/B 77-94 (26-24; 19-18; 15-28; 17-24)

A forduló döntőjében a BLF KK csapatával mérkőztünk meg, akiket még nem ismertünk, mivel az alattunk lévő csoportból verekedték fel magukat. Az látszott a legelején, hogy fizikális paraméterek terén itt is alulmaradunk az ellenfelünkkel szemben. Az első félidőben mindkét ötös jól tartotta magát, de a magasságbeli és a súlybeli különbséggel nem lehetett mit kezdeni. Amíg a vendégek egyéni dolgokra építettek, addig mi próbáltuk csapatjátékkal tartani velük a lépést. Nagyon sok leindítást kaptunk, illetve rengeteg kizárást mulasztottunk el. Amiben javulni kellett az első mérkőzéshez képest. Most hamarabb gyújtották be a rakétát a "darazsak", a harmadik negyed olyan nagyszerű támadójátékot produkáltunk, amire nem jött válasz a másik oldalról. A negyedik negyedben sem történt változás, folytatva a bemutatót érett kosárlabdázást sikerült tovább növelni az előnyt. Nehéz bárkit is kímélni, mert a fiúk egymásért küzdve csapatként nyerték meg ezt a fordulót és jutottak egy csoporttal feljebb.

statisztika

2018. szeptember 21-24. CE EYBL – OSTRAVA

Basket Rimini Crabs (ITA) – Zsíros Akadémia Kőbánya 45-77 (10-24; 12-26; 10-16; 13-11)

Végre megkezdtük a tornát, ahol első ellenfelünk teljesen ismeretlen volt számunkra. Az első pár másodpercben kicsit megugrottak, gyorsan 5:0-ra vezettek. Aztán szépen lassan felébredtünk, letámadásukkal nem nagyon tudtak mit kezdeni, így egy nagyon erős első félidőt követően 50:22-re vezettünk. Az eredmény csalóka, mert csak azért tudtunk ekkora előnyt kiharcolni, mert nagyon fegyelmezettek és pontosan voltunk. Ezt az is bizonyítja, hogy a második 20 percre egy kicsit visszavett a társaság, így ez a szakasz már sokkal kiegyenlítettebb lett. A győzelmünk egy percig sem forgott veszélyben, megérdemelten szereztük meg az első győzelmünket. Robi és Simi Oli nagyon jó mérkőzést játszott, de mellettük többen is szépen teljesítettek.

BK Inter Bratislava (SVK) – Zsíros Akadémia Kőbánya 47-78 (9-27; 11-12; 9-21; 18-18)

Másnap a következő feladat egy nagy riválisunk ellen volt, akiket nagyon szerettünk volna elkapni. Tegnap már meglestük őket, így mindent tudtunk róluk. Kezdésnek legügyesebb játékosát kellett kivenni, ez olyan jól sikerült a két Siminek illetve Eriknek, hogy csupán 9 pontot tudott dobni a srác. Kár, hogy Oli hamar kipontozódott, pár butaság miatt. Az első negyed nagyon komolyra sikeredett, 27-9-et mutatott az eredményjelző. Innentől folyamatosan növeltük az előnyünket, egy pillanatra sem engedtünk ki, így újabb győzelmet szereztünk. Nagyon meg voltam elégedve a fiúk teljesítményével, 40 percig tekertek, hajtottak. Most Erik és Balu volt a legponterősebb, mögöttük a két Simi és Kenedi Robi vitte a csapatot.

Zsíros Akadémia Kőbánya – BK Junior Komarno (SVK) 75-55 (18-14; 22-6; 18-11; 17-24)

Két hét elteltével újra összecsaptunk a Komarno csapatával, múltkor nagyon jó kis meccset játszottunk velük, most is erre számítottam. Az első negyed nagyon döcögősre sikeredett, érezhető volt a fiúkon a reggeli meccs. Az első negyed még kiegyenlített volt, azonban a másodikban beindult a daráló és a félidőre 20 pontos előnyt szedtünk össze. Ekkor azt kértük a csapattól, hogy tegyenek rá még egy lapáttal. Ez meg is történt, így begyűjtöttük a harmadik győzelmünket is. Kispál Dani végre olyan teljesítményt nyújtott végig, amit elvárunk tőle! Mellette Erik és Simi Oli vitte a prímet. A reggeli kisiklás után Dominik is úgy döntött felszáll a hajóra, kezdő volt és meg is hálálta a bizalmat.

Zsíros Akadémia Kőbánya – KK Mladost Zemun (SRB) 89-28 (18-6; 24-5; 26-6; 21-11)

Utolsó feladatként egy nagyon komoly csapat, állítólag komoly hiányzókkal állt fel és ki ellenünk. De azt szokták mondani, hogy az számít aki ott van. Így mi nem nagyon foglalkoztunk ezekkel a dolgokkal, csak tettük a dolgunkat és kosárlabdáztunk. Végig nagyon nagy főlényben játszottunk, mindenki sokat tudott a pályán lenni és mindenki szerzett is kosarat!

Nem tudtuk mire számítsunk, nem ismertük a mezőnyt. Azt tudtuk, hogy szeretnénk 4 nagyon jó mérkőzést játszani, ahol kihajtjuk magunkból az utolsó cseppet is. Sajnos nem tudtunk teljes csapattal utazni, a legutóbbi Ostrava-i tornán Zsolti komolyabban megsérült, azóta szépen lábadozik, a második fordulóban nagyon nagy szükség lesz rá. 4-0-s mérleggel zártuk ezt a fordulót, de a java még hátra van, januárban Olaszországba látogatunk, ahol komoly és kemény meccsekkel juthatunk el oda, ahova év elején csak álmodtunk. A tornán nagyon meg voltam elégedve a társaság pályán nyújtott teljesítményével, hozzáállásával és ugyanezt tudom elmondani a pályán kívüli dolgokról. Büszkén jelenthetem, hogy nagyon egyben van most a gárda! A feladatok adottak, még ennél is jobban és többet kell edzeni, hogy még ennél is jobbak legyünk!

2018.09.15. Országos Serdülő Bajnokság alapszakasz 1. forduló

MAFC KS/A – Zsíros Akadémia Kőbánya/A 61-59 (10-13; 19-7; 11-22; 21-17)

Egy már hagyományosnak mondható MAFC – Darazsak mérkőzéssel kezdtük az idényt a hazai bajnokságban, ahol még nem igazán tudtam mire számítsak. Az első percekben sokkal keményebbek és bátrabbak voltunk, mint budai ellenfelünk, ennek meg is lett az eredménye, mert 5 perc után 8:1-re vezettünk. Aztán szépen lassan elpuhultunk, így a MAFC is jobban végre tudta hajtani az eltervezett faladatait. A második negyed teljes csődöt mondott, 2 darab mezőnykosarat „szenvedtünk el”, míg kaptunk 19 pontot. A félidőben 29:20-ra vezettek a fehér mezesek. A szünetben látványosan széttéptem a statisztikát, jelezvén új mérkőzés kezdődik tiszta lappal. Szerencsére ez hatásos volt 22:11-es negyedünknek köszönhetően, 2 pontos előnyt harcoltunk ki magunknak. Majd a negyedikben sikerült még egy pár lapáttal is rátenni, így 5 perccel a vége előtt, 12 ponttal vezettünk. Itt azt hittük megvan a mérkőzés, újra a második negyed pontatlansága és fegyelmezetlensége volt ránk jellemző. Az utolsó percekben eladtunk 3 labdát, összesen 33-at, kihagytunk 6 büntetőt és 2 ziccert. Kis szerencsével még így is nyerhettünk volna, de ma nem érdemeltük meg.

20 perc tetszett a meccsből mert látszik, hogy mit akarunk játszani, kellően agresszívak voltunk, sőt talán még túlságosan is. Továbbá láttam apró jeleket, amiket a srácoktól egyesével kérek, tehát rajta vannak az ügyön. +51 eladott labdába kergettük bele őket.

20 perc nagyon nem tetszett, mert indokolatlanul lazára vették a srácok a figurát, fegyelmezetlenek és könnyelműek lettek. Fentebb írtam, hogy a MAFCnak 51!! eladott labdája volt és mégsem tudtuk kihasználni. Nem tetszett, hogy a már többször bizonyított jó játékunkat nagyon rosszul játszottuk, illetve nem is rosszul, inkább félelmetesen lassan. Nagy baj nem történt, egy kicsit csalódott voltam, mert szerettem volna a Vasassal játszani, de biztos vagyok benne, hogy még lesz rá alkalmunk.

statisztika

Óbudai Kaszások – Zsíros Akadémia Kőbánya/A 37-66 (3-20; 15-20; 6-19; 13-7)

Azzal az ötössel kezdtem, akik igencsak adósak maradtak az első meccs után. Mindenkin láttam az igyekezetet, még akkor is, ha nem voltunk egy súlycsoportban. Bár lehetett volna jobb is az első negyed, azért nem panaszkodtam. A második sorunkra már jobban haragudtam, mert borzasztóan alulmotiváltak voltak. Amikor rákérdeztem, hogy mi a baj, olyan válaszokat kaptam, hogy levegőt alig kaptam. Van baj a fejünkben az biztos, de ezt is mint mindent meg kell oldani és a helyére kell tenni. A második félidőben megpihentettem pár embert, sok percet tudtam adni a bizonyítási vággyal rendelkezőknek. Azzal próbálom nyugtatgatni magamat, hogy majd lesz ez még jobb is. A hétvége egyébként tökéletes volt arra, hogy (ismét) meglássam a hibákat és hétfőn újult erővel tudunk nekimenni ezek kijavításának.

statisztika

Zsíros Akadémia Kőbánya/B - Budaörsi DSE 63-60 (16-13; 12-13; 14-18; 21-16)

Szombaton Budafokon lejátszottuk első országos fordulónkat az u14-es mezőnyben a serdülő/B csapattal. Sajnos a felkészülési időszak nem sikerült zökkenő mentesen, mivel többször fordult elő hosszabb hiányzás, illetve a szokásos ostravai felkészülési torna is elmaradt ennek a csapatnak. Az először a Budaörsi DSE csapatával mérkőztünk, amely, ha lehet mondani elég érdekesen alakult. Nagyon sokáig nem született meg az első kosár, majd a negyedik perc végén egy budaörsi 2 pontossal megindultak a csapatok. Az első negyed jól alakult számunkra, sikerült egy minimális előnyt kovácsolnunk. A második tíz perc kiélezettebb csatát hozott, ez az ötös sokkal nagyobb hibaszázalékkal dolgozott, de szerencsére folyamatosan törekedtek a hibák kijavítására. A második félidőben is 12 fős rotációt használtunk, így mindenki hozzá tudott tenni pozitívan a mérkőzéshez. A végjáték igazán izgalmasan alakult, fej-fej mellett haladtak a csapatok. Többször is sikerült szép védekezést bemutatnunk, amivel nagy lépést tettünk a győzelem felé. De ehhez még kellett a támadó oldalon bemutatott szép, labdajáratós játék, amiben többször megtaláltuk az üres embert. Végül három ponttal legyőztük, a hasonló erőkkel bíró budaörsieket.

statisztika

Budafoki KK - Zsíros Akadémia Kőbánya/B 92-48 (25-13; 28-9; 21-18; 18-8)

Második mérkőzésünk a D csoport döntője volt, ahol a házigazda Budafoki KK volt az ellenfelünk. Mint ahogy az előzetes "seregszemléből" következtetni lehetett, ez a csapat sokkal fizikálisabb és erősebb nálunk, így a hazai környezetben nagyon erősen indították a döntőt. Kicsit meg is szeppentünk az első játékrészben, de végül valamennyire fel tudta venni a ritmust az első 6 ember. A második tíz percben pályára lépőkről már ez nem mondható el. Sajnos itt nagy pofont kaptunk, ami meg is bélyegezte a mérkőzést. Nagy arányú vereség ellenére nincs okunk orrot lógatni, hiszen majdnem tiszta 2006-os csapattal felállva, teljesítettük a célt, ami az volt, hogy maradjunk a D csoportba. Készülünk tovább a következő fordulóra.

statisztika

2018.09.07-09. Ostrava Cup

SKB Zlin (CZE) – Zsíros Akadémia Kőbánya 18-90 (2-34; 2-26; 12-11; 2-19)

Úgy kezdődött a torna, hogy felavattuk a szép új mezünket. Nagyon tetszik minden gyereknek, reméljük jó játékkal töltik majd meg a felszereléseket. A mérkőzés sok izgalmat nem tartogatott, nem volt egy szinten a két csapat. A kezdőket kiültettem, a többiek pedig szépen éltek a lehetőséggel. Sajnos Márknak kiment a bokája, ugyan most már jól van (09.10.) de a tornán sajnos többet nem tudott játszani. Majd Bihari Dani kapott egyet a szemére, ő már csak az utolsó meccsre tudott átöltözni. Ennél csak nehezebb mérkőzésekre számíthatunk a következő napokban.

statisztika

Handlová (SVK) – Zsíros Akadémia Kőbánya 67-53 (6-15; 30-8; 15-13; 16-17)

Komoly ellenfél, komoly hiányzók. Talán így is meg lehet közelíteni a mérkőzést, de mint tudjuk 5-en játsszák ezt a játékot, így ilyenkor mindig az a nagy kérdés, hogy vajon a többiek hogyan tudják pótolni a kiesőket. Az első negyed félelmetesre sikeredett! Támadásban játszottuk a játékot és sült is, védekezésben minden levegőt elszívtunk ellenfelünk elől. 15:6-ra vezettünk 10 perc után. Sajnos újabb sérülés, most Zsolti volt a szenvedő fél. Egy összetérdelésből ő jött ki vesztesen, így ő már nem jöhetett vissza. Ez annyira megviselte a társaságot, hogy a második negyedben teljesen összezuhantunk. 9 pont előnyből 13 hátrány lett. A második félidőre ugyan összekaptunk magunkat valahogy, a meccsbe ugyan nem tudtunk visszajönni, de az utolsó másodpercig küzdöttünk, hajtottunk. Kemény, de egyáltalán nem durva kosárlabdát játszott szlovák ellenfelünk, 10-ből 7-szer verjük őket, de most egy kicsit el is fogytunk. Dicséret jár mindenkinek, mert mindent megtettünk! Erik és Oli kiemelkedett a mezőnyből, kosárban és hozzáállásban egyaránt.

statisztika

Ostrava Snakes (CZE) – Zsíros Akadémia Kőbánya 76-63 (21-18; 13-18; 25-17; 17-10)

A végével kezdem: nem lett újabb sérült! Hazai csapattal játszottuk szombaton az első meccset, ami már egy sokszor látott forgatókönyv szerint alakult. Nekünk semmit, nekik mindent lehetett. De még így is vezettünk 2 ponttal a félidőben (ez bárhol máshol 20 ide). Az első félidőben főleg a letámadással voltunk jobbak, ellenfelünk képtelen volt jó döntéseket hozni, így sorban adták el a labdákat, mi pedig üres ziccereket dobhattunk belőle. Aztán a 3. negyed első felére megtalálták a megoldást! Jaj senki ne gondolja, hogy jobban passzoltak vagy okosabbak lettek. Nem nem, elkezdtünk faultokat kapni azokra, amik eddig nem voltak azok, sőt ezekből szereztük a labdákat. Plusz ellenfelünk legjobbja (kb 185cm) kedvére ugrálgatott és esett ránk blokkolási szándékkal, ha sikerült akkor nagy volt az öröm ha nem akkor valakit mindig leterített. Néma síp. Először azt hittem, hogy elromlott, de amikor már többet voltam a pályán mint 1-2 gyerek, akkor bizony jött a hang belőle. A srác a következő 2 percben, 4(!!!) faultot kapott… ezt most nem kommentálnám. A fiúkat nagyon sajnáltam, mert 9-en voltunk, abból 3-an kipontozódtak és még így is megszakadtak. A meccsen ugyan nem nyertünk, de nagyot léptünk előre csapatként! Oli és Erik megint vitték a balhét, lassan ébredeznek hozzájuk a többi vezérnek könyvelt srácaink, meglátjuk ki lesz a következő!

statisztika

Komarno (SVK) – Zsíros Akadémia Kőbánya 56-66 (15-17; 13-23; 17-21; 11-5)

Ráfért már a csapatra egy győzelem, ennek most meg is volt az esélye. Negyedik ellenfelünk az egyébként EYBL csoport rivális Komarno volt. Első perctől kezdve mi domináltunk, ugyan nem játszottunk szép kosárlabdát, de annál eredményesebbet. Erik és Oli mellé megérkezett Balu és Robi is, ennek nagyon örültem! Mind a két srác már az előző meccseken is jeleskedett, de most éreztem úgy hogy átszakadt a gát. Fontos győzelem volt ez számunkra, mert nagyon kellett már a lelkeknek egy újabb pozitív csapat élmény. Holnap utolsó mérkőzés, kell még egy nagy hajrá!

statisztika

BK Opava (CZE) – Zsíros Akadémia Kőbánya 86-56 (24-14; 19-22; 23-14; 20-6)

Utolsó mérkőzésünk következett a tornán, a végeredmény nem befolyásolta a végső sorrendet, ellenfelünk már biztos első, mi pedig biztos negyedig helyen fogunk végezni. De ez teljesen másodlagos egy ilyen tornán, legfontosabb a játék. Komoly magassági hátrányban voltunk, amit tetéztünk azzal, hogy nem nagyon volt kedvünk dolgozni a lepattanóknál, illetve vártuk, hogy a kezünkbe essenek. Szerencsére ellenfelünk nem célzott jól, de ipari mennyiségű támadópattanóból, rendre betaláltak. Bővült a rotációnk, Bihari Dani végre pályára tudott lépni! 9 ponttal és 5 kiharcolt faulttal, igen csak ki volt éhezve. Robi a tornán most hozta a legtöbbet, remélem ez egy felfelé ívelő tendencia lesz. A vége papírforma, ismét voltak remek periódusaink, de most a fáradtság felülkerekedett rajtunk. Ennek ellenére kosárlabda szempontból pozitívan értékelem a tornát, szépen látszik, hogy mit is csináltunk eddig és mit kell még villám gyorsan kijavítani. A sérülteknek mielőbbi gyógyulást kívánok, remélem minél hamarabb visszatér mindenki, mert az azért látszik, hogy idén is ott lehetünk a toppon, de sokkal sokkal szerencsésebbek kell, hogy legyünk ami az egészségi állapotokat illeti. Ehhez edzéseken elvégezzük a kellő munkát, jó lenne ha az égiek is mellénk állnának.

A tornát 2 győzelemmel és 3 vereséggel zártuk, a társaság 10-2-1 arányban Simonics Olivért választott a csapat legjobbjának. Gratulálok és a többieknek is, mert szépen dolgozott mindenki.

statisztika