EASTER TOURNAMENT OSTRAVA 2018

 

Rekordlétszámmal, 11 csapattal (4 lány és 7 fiú) vett részt a Zsíros Akadémia Kőbánya az idei - több mint 130 csapatot felvonultató - ostravai utánpótlás tornán, mely hagyományosan felkészülés az országos utánpótlás bajnokság végjátékára. Csapataink összesen 63 mérkőzést játszottak, jellemzően nagy iramban. Sok győztes meccset ünnepelhettünk és voltak olyan mérkőzések, ahol a vereség dacára elégedettek lehetünk a kaptárlakókkal, jó ellenfelek ellen mérhettük le, hol tartanak csapataink a nemzetközi mezőnyben.

A lányok mezőnyében U16-os csapatunk körmérkőzéses rendszerben 3 győzelemmel és 2 vereséggel a 3. helyen végzett, Glavinics Anna tagja lett az All Star csapatnak. Sámuel Gergely értékelése: Az első mérkőzésen kicsit megilletődve játszottunk, de a többi találkozón felvettük a külföldi csapatok ritmusát. Sajnos az első hely megszerzésére nem volt lehetőségünk idén sem. Bár a harmadik helyezéssel nem vagyunk teljesen elégedettek - meg lehetett volna az ezüst is -, de összességében a várt teljesítményt hozta csapatunk.

 

U14-es lányaink a csoportküzdelmekből 2 győzelemmel és 1 vereséggel jutottak az elődöntőbe, ahol győztek és bejutottak a döntőbe. Itt a hazaiak megállították őket, így az ezüstérmet szerezték meg. Turi Esztert beválogatták a torna All Star csapatába.

 

Sámuel Gergely értékelése: Sok pontatlansággal, és helyenként ötlettelenül kosárlabdáztunk a csoportmeccsek alatt. Ennek is tudható be az egyik vereségünk. Az elődöntő fantasztikusan sikerült egy remek erőkből álló finn csapat ellen. Mentálisan is és játéktudásban is sikerült az ellenfelünk fölé nőnünk. Öröm volt nézni a lányokat. A döntőre sajnos kicsit elfogytunk fejben. Büszkék vagyunk a lányokra, az ezüstérem az egyre javuló teljesítmény eredménye.

Aranyérmet szereztek az U12-es lányok, akik a csoportból 2 győzelemmel és 1 vereséggel jutottak az elődöntőbe, ahol 2 győzelem után bekerültek a döntőbe. Az SBK Sadská csapata ellen 43-29-re győztek és ezzel megnyerték a tornát. Harsági Lili és Torda Csenge tagja lett a torna All Star csapatának.

Fritz Krisztina értékelése: Komoly tapasztalatokat szerezhettünk a négy napos ostravai tornán. Az első nap a nagyon jó erőkből álló Young Angels Kosice ellen szenzációsan játszva a torna legszorosabb meccsén 39-28-ra nyertünk. Másnap két könnyebb feladat várt a lányokra, akik nagy különbséggel verték a TJ Slavoj Cesky Brod és az SKB Zlin csapatát, ez utóbbi mérkőzésen túllépve a bűvös 100 pontos határt. Másnap a TJ Lokomotiva Krnov és a Berlin BVV csapatait vertük meggyőző 30-30 pontos különbséggel, így a döntőben találhattuk magunkat, ahol az SBK Sadska csapata várt lányainkra. A mérkőzésen nagyszerű kosárlabdát mutattak be a lányok, így végig vezetve tulajdonképpen izgalommentes mérkőzésen nyertünk 43-29-re. Fodor Lilire és Szabó Zsófira - miután Németh Lili jobbára a kisebbeknél játszott - sokkal több feladat jutott a szokásosnál, és ők ezt remekül oldották meg. A csapat minden tagját dicséret illeti, mert az egész tornán a mieink mutatták be a legegységesebb játékot.

 

Ezüstérmes lett az U11-es csapat. A lányok a csoportküzdelmekből 3 győzelemmel és 1 vereséggel mentek tovább. Az elődöntőben nyertek, míg a döntőbe vereséget szenvedtek és a 2. helyen végeztek. Németh Lilit beválasztották a torna All Star csapatába.

Dohar Zoltán értékelése: Nagyszerű és izgalmas mérkőzéseket játszottak lányaink, igazi csapattá kovácsolódva! Az utolsó csoportmérkőzésen a sajátos játékvezetésnek köszönhetően 12 pontos hátrányba kerültünk. A lányok azonban nem adták fel a harcot és szenzációs játékkal, sok szerzett labdával és nagyszerű védekezéssel 4 pontos előnybe kerültünk. Az utolsó két percben taktikusan tartottuk előnyünket és Németh Lili szenzációs triplával tette fel az i-re a pontot. Pillanatok alatt a pálya közepén táncoltak kicsik, nagyok, edzők, szülők! Ezzel (egy vereség ellenére) csoportelsőként kerültünk az elődöntőbe, ahol magabiztos győzelmet arattunk. A döntőt a hazaiakkal játszottuk, de fizikai és sebességbeli fölényüket nem tudtuk kompenzálni, így a nagyszerű második helyezést értük el.

 

Fiaink minden korosztályban erős ellenfeleket kaptak. U17-es csapatunk körmérkőzéses rendszerben 4 győzelemmel és 2 vereséggel a hatodik helyen végzett, mig az U16-os csapat csoportjából 2 győzelemmel és 1 vereséggel jutott az elődöntőbe, ahol vereséget szenvedett a döntőbe jutásért. A bronzmeccsen azonban nyertek és a 3. helyet szerezték meg. Kolok Balázst beválasztották a torna All Star csapatába.

Varga István értékelése: Szoros mérkőzéseken csapataink minden mérkőzésen fegyelmezetten játszottak és mentálisan erősek voltak. Jól szolgálta a felkészülést mindkét korosztálynak a torna.

Az U14-es fiúk a csoportküzdelmekből 3 győzelemmel és 1 vereséggel a harmadik helyért játszhattak. Nem sikerült a győzelem, így a 4. helyen végeztek.

Tápai Zsolt értékelése: Ez a torna teljes mértékben a soron következő főtábla fordulóra készített fel minket. Úgy gondolom nem mentünk hiába, a torna nagy részében remekül teljesítettünk. A bronzcsatát nem értettem, de biztos vagyok benne, hogy ebből is jól fogunk kijönni.

A kisebb serdülők egy győzelemmel és két vereséggel jutottak az elődöntőbe, ahol vereség után az 5-8 helyért 2 győzelmet szereztek és így az U13-as csapat az 5. helyen végzett.

 

Ménkű Tibor értékelése: A szezonban második alkalommal utaztunk Ostravába a 2005-ben született csapattal, akik ismét külön lettek versenyeztetve idősebb serdülő társaiktól. Ez azért fontos, mert reményeink szerint a következő évben együtt alkotják majd a serdülő "A" csapatot. A tornán 6 mérkőzést játszottunk, ezek rendkívül jól szolgálták a felkészülésünket, rengeteg lehetőséget nyújtott a különféle technikai és taktikai elemek gyakorlására. Mindemellett a fizikális felkészülés szempontjából is nagyszerű volt, mivel a srácok 4 nap alatt játszották le a meccseket.

U12-es csapatunk a csoportból 2 győzelemmel és 1 vereséggel jutott tovább, majd a helyosztók során 3 vereséget szenvedett és a 8. helyen végzett. U11-es fiaink 3 győzelemmel és 1 vereséggel bronzmeccset játszottak, ahol győztek és Boronyai Dániel a torna All Star csapatába is bekerült.

 

ifj. Hajdu Péter értékelése: A cél, amiért jöttünk, maradéktalanul teljesült. Nemzetközi szinten nem hivatkozhatunk a magyar védekezési szabályokra, ellenfeleink rákényszerítettek minket, hogy olyan kosárlabdát játsszunk, amelyet mindig kellene. Ennek köszönhetően mindkét csapatunknak fejlődött a passzjátéka, itt nem lehet csak egy-egyezgetni, komoly mozgásokra és átadásokra vagyunk rákényszerítve azáltal, hogy ellenfeleink sűrűn, agresszíven, rendszeresen két-három védővel besegítve védekeztek. U12 csapatunk helyezése csalóka, mert bár a középmezőnybe végeztek, voltak gyengébb csapatok is előttünk. Technikailag és taktikailag maradéktalanul megütötték a nemzetközi szintet, sajnos fizikálisan - termetre, méretre - rendszeresen alulmaradtunk. A szlovén Litija elleni mérkőzésünk örök emlék lesz, mert bár kikaptunk, de ott rendkívül érett játékot mutatott a csapat az elképesztő magassági hátrány ellenére, nem volt elveszett labda, belecsimpaszkodtunk mindegyik lepattanóba. Ott egy kicsit megtörtünk és ez rányomta bélyegét a továbbiakra. U11 csapatunk számára a nemzetközi tapasztalatszerzés volt a cél, ők is kiváló és sokszor nagyon szoros meccseket játszottak. Kiemelem a nagy jövő előtt álló helyi csapat elleni kétpontos győzelmet, de a hab a tortán a bronzmeccs volt, ahol a padlóról álltunk fel és a gyerekek egy percig sem adták fel a küzdelmet, aminek meg is lett az eredménye. Amiben fejlődnünk kell és erre jó példa volt néhány ellenfelünk, az az akarat, hiszen a ránézésre gyengébb csapatok is megszorítottak minket, sőt egyszer meg is vert egy ilyen gárda, aki teljesen más mentalitásban játszott, mint mi, sokkal jobban akartak győzni, nem foglalkoztak azzal, hogy ők gyengébbek nálunk. Megtanultuk, hogy ez a nagy különbségeket is kiegyenlítheti. Nagy öröm még számomra, hogy a két csapat nagyon összeszokott, amikor csak lehetett biztatták egymást a meccseken, a bronzmeccsen kicsit az U12 csapat is besegített a kisebbeknek. Gratulálok a srácoknak, büszkék vagyunk rájuk!

 

Az U10-es fiúcsapat 2 győzelemmel és 2 vereséggel érkezett a helyosztó küzdelmeibe, ahol 3 győzelemmel és 1 vereséggel az 5. helyet szerezték meg.

Nagy-Pál Adrienn beszámolója: Az első két mérkőzés játékvezetése katasztrófa volt. A gyereknek a verekedést kellett átélniük, és mindig azt kérdezték tőlünk, hogy nekünk is szabad verekedni? A kezdeti nehézségeken túl lépve, ez az agresszív védekezés nem tett rosszat a csapatnak, mert tanultak még ebből is, a következő 4 meccset ugyanis sokkal keményebben védekezve, szorosan, de meg tudtuk nyerni. Kamatoztattuk a tanultakat, nem verekedtünk, de odatettük magunkat és sokkal erőszakosabban védekeztünk, mint bármikor ebben az évben. A meccsek játékvezetése is egyre jobb lett. Amikor nem játszottunk mérkőzést, megnéztünk 3 hazai fordulót (U12 fiú, U14 lány, U17 fiú), amelyből szintén sokat tanultunk. Mi alkottuk a hangos szurkoló tábort, amit meg is köszöntek nekünk a megnézett csapatok. A csapat nagyon összeforrt, az 5. helyezésnek nagyon örültek, a hangulat kiváló volt. Minden gyerek elégedetten és sok élménnyel tért haza.

 

EREDMÉNYEK:

CSOPORTMECCSEK (LEÁNY). >>

CSOPORTMECCSEK (FIÚ). >>

RÁJÁTSZÁS (LEÁNY). >>

RÁJÁTSZÁS (FIÚ). >>