KILENC INDOK, HOGY MIÉRT KOSÁRLABDÁZZON GYERMEKÜNK

 

 

1. Teljes fizikai gyakorlatot biztosít

A kosárlabda gyors, sokmozgásos sportág, rengeteg futással, ugrással, cselezéssel, passzolással és dobással. Amennyiben gyermekünk nem érdeklődik a sportok iránt, az olyan problémákkal is együtt járhat, mint az unalom, a lustaság és a túlsúly. Ha tenni szeretnénk ez ellen, a kosárlabdázás egy remek megoldást jelenthet, hiszen a rendszeres testmozgással kiküszöbölhetjük mindezt.

2. Megerősíti az izomzatot

Mivel ez a sport gyors mozgással jár, igénybe veszi az egész testet, az izmokat és a végtagokat, így kiválóan segíti a karok, a combok vagy a vádlik különböző izomcsoportjainak növekedését. A kamaszodó fiúk számára különösen fontos az izmaik fejlesztése, de ugyanúgy a lányok is nagy előszeretettel formálják alakjukat minél sportosabbra.

3. Segít a növésben

Nemzedékek óta hallhatjuk, hogy aki kosarazik, nagyobb eséllyel nőhet magasabbra. Értelemszerűen elsősorban a genetika az, ami meghatározza, hogy ki milyen magas lesz, de a kosárlabda is hozzájárul a növekedéshez. A testmozgás és annak gyakorisága illetve minősége, továbbá a rengeteg ugrómozdulat tudományosan bizonyítottan elősegíti a fejlődésben lévő gyermekek növekedését.

4. Növeli a pontosságot és a precizitást

A labdával a gyűrűbe találni hatalmas koncentrációt igényel. Hibátlan célzás és mérnöki pontosság szükségeltetik hozzá, melyeket csak kitartó gyakorlások árán sajátíthatunk el. A célzás és a precizitás fejlesztése olyan készség, amelyből gyermekünk egész életében rengeteget profitálhat.

5. Önfegyelemre nevel

Az összes sportághoz hasonlóan a kosárlabdának is megvannak a maga szabályai. Ha ezeket nem tartjuk be, az szankciókkal járhat. Ez egy tökéletes módszer arra, hogy gyermekünk tiszteletben tartsa a szabályokat és növelje benne a versenyszellemet.

6. Stratégiát tanít

Minden sportágnak megvannak a különböző stratégiai elemei, amelyekkel eredményesek lehetünk. A cselezési és passzolási technikák rendkívül stratégiai sporttá teszik a kosárlabdázást. Ez ismét egy olyan lényeges képességet fejleszt, amely gyermekünk számára egész életében hasznos lesz.

7. Csapatmunkára ösztönöz

A kosárlabda egy csodálatos sport, amely megtanít csapatban gondolkodni és játszani, így a társainkkal együttműködve győztes stratégiát érhetünk el. Igazi összeszokott csapatként játszani a legjobb módja annak, hogy megbecsüljük és értékeljük a csapatszellemet.

8. Segít új barátokra lelni

Gyakran hallhatjuk gyermekeinktől: "Nincsenek igazi barátaim". Ez történik, ha a gyerek egész nap otthon ül, elzárkózik a külvilágtól, nem sportol és nem vesz részt szabadtéri foglalkozásokon. Egy csapatnak a tagjává válni (különösen ha az egy kosárlabda csapat) nagyszerű dolog, hiszen életre szóló barátságok köttethetnek.

9. Növeli az önbizalmat

Minden alkalommal, amikor gyermekünk egy-egy dobásból betalál a gyűrűbe, fokozatosan növeli a magabiztosságát. A fejlődés folyamatossá válik, a labda egyre inkább engedelmeskedni fog neki, amely további önbizalommal vértezi fel, pozitív hatásokat kiváltva személyiségében.

Forrás: sportstg.com; kosarsport.hu

Fordította: Dunai Ede