OPTIMISTÁBBAN NÉZÜNK A KÖVETKEZŐ HÓNAPOK ELÉ

 

Szerda nulla órától életbe léptek azok az intézkedések, amelyeket a Kormány a koronavírus-járvány terjedése miatt vezetett be. Erről kérdeztük Hajdu Péter elnököt.

Mehetnek az edzések, mérkőzések tovább, ha versenyszerű a sportolás célja.

Ahogy a Parlament kedden megszavazta a rendkívüli jogrend bevezethetőségét, nagyon vártam a Magyar Közlöny megjelenését, hiszen addig úgy értelmeztük a bejelentések alapján a helyzetet, hogy kizárólag a hivatásos sport lesz engedélyezett. Amikor este végre megjelent a közlöny, nagyon örültem, hiszen nemcsak a mieink, hanem a magyar sport szempontjából is

megnyugtató döntések születtek. Az, hogy a versenysport tekintetében biztosított maradt a felkészülés lehetősége azt jelenti, hogy az MKOSZ versenyrendszerében szereplő sportolóink továbbra is tudják folytatni a felkészülést, folytatódhatnak a bajnokságok. Ez pedig jó. Nemcsak azért, mert szervezett és ellenőrzött körülmények között vannak a gyerekek és így a fertőzésveszély is sokkal kisebb, hanem azért is, mert kevésbé sérül a gyerekek napirendje és talán még a szülőket is tehermentesítjük az edzésidő alatt. Persze az a legfontosabb, hogy megmarad a sportolás egészségmegőrző, immunerősítő, közösségformáló, stresszoldó szerepe, valamint nem törik meg a fejlődésük.

Egyébként sportolóink a megelőző hónapokban is jól kezelték a korlátozásokat, betartották az előírásokat, szabályokat már az új idény kezdetétől. A szülők is megértették, hogy bezártuk a csarnokot a külvilág elöl, azonban kárpótlásul minden mérkőzésünket élőben közvetítettük a Zsíros Tibor Kosárlabda Csarnokból és ez így lesz a jövőben is. Köszönet nekik minden segítségért, megértésért. De köszönet azonak is, akik sokat fáradoztak azon, hogy a kormányrendelet kedvezően ítélte meg a sportot.

Optimistábban nézünk a következő hónapok elé, egyrészt azért, mert már van tapasztalatunk a vírus kezelését illetően, másrészt mert a lányok és a srácok eddig is partnerek voltak, ezután is azok lesznek. A megfelelő igazolásokat kiállítjuk mind az edzőknek, mind pedig a játékosoknak, hiszen többeknek 20.00 óra után van vége az edzésnek, illetve mérkőzések is vannak a tilalmi időszak alatt. - Ami némi problémát okoz, az a gyerekek szállítása a 20.00 óra utáni időszakban. Mi azt preferáljuk, hogy minél kevesebbet utazzanak tömegközlekedéssel, inkább a szülők jöjjenek értük. Igen ám, de a szülő hogy kap igazolást, ha mondjuk este fél kilencre kell a gyerekért menni. Reméljük, hogy elég lesz a játékosnak kiállított igazolás másolata és az ellenőrző szervek elhiszik majd, hogy valóban a gyerek biztonságos hazatérése okán autózik a tiltott időszakban. Problémát okoz még a tornatermek bezárása, hiszen sok egyesület már ezt megelőzően sem tudott edzéseket tartani, mert nem engedték be őket az iskolákba. Remélem ezt is felülvizsgálják, főleg a digitális oktatásra átállt középiskolák tekintetében. Persze azokban az iskolákban, ahol külön bejáraton is megközelíthető a tornaterem, nem jelentene problémát az edzések végzése egyébként sem. Úgyhogy megyünk tovább, dolgozunk és reméljük, hogy egy hónap múlva, amikor felülvizsgálják ezeket az intézkedéseket, nem kell majd izgulnunk a gyerekek felkészüléséért, az edzéslehetőségeikért és a közösségükért, mert kedvezőek lesznek a megbetegedésekkel kapcsolatos adatok - fejezte be az elnök.