AKADÉMIAI AKKREDITÁCIÓ - FELTÉTELESEN

 

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége nyilvánosságra hozta azon akadémiák listáját, akik az első auditnak megfeleltek. Erről kérdeztük Hajdu Péter elnököt.

Elnök úr, a keddi sajtótájékoztatón bejelentették a Nemzeti Akkreditált Kosárlabda Akadémiákat. A Zsíros Akadémia nem volt a felsoroltak között...

Valóban, sajnos nem, a megszerezhető 85 pontból 84,9-et értünk el. Négy területet vizsgáltak, az igazgatással kapcsolatos követelményeket 91,7%-ra, a szakmai felépítést és működést 95,8%-ra, az eszközöket 52,1%-ra, az infrastruktúrát 100%-ra teljesítettük. Ezek átlagát összességében 84,9%-ra értékelték az erre hivatottak.

 

 

Egy tized, ez nem bosszantó?

Persze nem öröm, de megyünk tovább, hiszen van javítási lehetőség. Az összegzésből látható, hogy leginkább az eszközellátottság nem megfelelő, ez kifejezetten pénzkérdés, ha lesz rá forrás, akkor beszerezzük.

Lesz forrás?

Az igazság az, hogy nem erre koncentráltunk. Ha visszanézünk, az akadémia négy éves múltra tekinthet vissza. Amikor 2013-ban megkaptuk ezt a címet, összesen két teremben 120 gyerekkel dolgoztunk, a női szakág - az akadémiai megfelelés miatt - épphogy be volt indítva. Négy év alatt megépítettük a Zsíros Tibor Kosárlabda Csarnokot, idén elkezdtük a Darázsfészek csarnokot, közben a létszámunk felment négyszáz fölé, több iskolával és egyesülettel szerződtünk, a kicsiknek 15 csapatos kenguru-bajnokságot szerveztünk, edzőink emberfeletti munkát végeztek. Lány tini csapatunk az ország második legjobb csapata lett, idén valószínűleg még erősebbek lesznek. Fiú serdülőink továbbjutottak csoportjukból az EYBL CE-ben - maguk mögé utasítva német, cseh, lengyel csapatokat – Belgrádba, ahol - többek között - négy szerb csapat társaságában fognak harcolni a még jobb helyezésért. Ezen kívül Budapest legjobbjaként kezdik a selejtezőket az országos döntőbe jutásért. A “TAO korosztály” nálunk is jól teljesít, válogatott fiú kadett játékosunk van Szük Zsombor személyében, illetve a 2004-es és 2005-ös fiúk közül sokan erősítik a Budapest-válogatottakat, többen jól szerepeltek az országos kiválasztókon is. Lányaink is egyre izmosodnak. Ezeket igen jó eredménynek tartom ilyen rövid idő alatt. De visszatérve a kérdésre, lesz forrás, beszerezzük azokat az eszközöket, amelyekre eddig kisebb figyelmet fordítottunk és természetesen használni is fogjuk őket rendeltetésüknek megfelelően. Vettünk ugyan két dobógépet, felszereltünk egy kondícionáló termet, de valóban nincs jégkádunk, elektroterápiás, vagy vákuumterápiás készülékünk, lézerterápiás, vagy lökéshullám terápiás készülékünk. De természetesen erősíteni fogjuk az elvárások szerint az edzői gárdát, azonnal beszerezzük a video-elemző rendszert és jobban odafigyelünk a szakma és a menedzsment feladatainak szétválasztására.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy négy akadémia várólistán van, további három pedig átvilágítás előtt. Ezek közül melyikbe tartozik a Zsíros Akadémia?

Ezt nem tudom megmondani, ugyanis az értékelésnél azt kaptuk, hogy feltételesen vagyunk jogosultak az “Akkreditált Női és Férfi Kosárlabda Akadémia” cím használatára. Feltételezem, hogy a várólistán vagyunk, mert az átvilágítás megtörtént. Dr. Szabó Tamás és Mészáros Lajos világosan elmondta, hogy miben kell javulnunk, úgyhogy most az a feladat ebben a félévben, hogy az észrevételek alapján teljesítsük a pótolni valókat és akkor teljes jogúan felzárkózhatunk a “tizekhez”, akik egyébként régi, patinás klubok akadémiái és nem mindössze húszéves múltra tekinthetnek vissza, mint a mi egyesületünk.

Hadd piszkálódjak egy kicsit. Ön a fővárosi szövetség elnöke is. Nem volt lehetősége “korrigálni” ezt a minimális különbséget?

Természetesen nem esett jól egy tizeddel lemaradni a szinttől. Úgy fogalmaztam, hogy rosszabb, mint egy egypontos vereség, jobb lett volna 10-zel kikapni. Az azonban eszembe sem jutott, hogy bármilyen előnyt kaphatok azért, mert a BKSZ vezetésével bízott meg az MKOSZ. Sőt, ez azt bizonyítja, hogy nincs kivételezés, teljesíteni kell az előírt feltételeket és akkor megvan az eredmény is. A cél persze nem a 85.1%, hanem a 100%.