Évzárás után, évnyitás (és újabb feladatok) előtt.

 

Írta: szerk.

Az elmúlt bajnoki év is bővelkedett az eseményekben, csapataink rengeteg mérkőzést játszottak, voltak EYBL fordulók, jól szerepeltek kosarasaink az országos bajnokságokon, elkezdődött a Darázsfészek kosárlabda csarnok építése. Hajdu Péter elnököt kértük egy rövid értékelésre és a jövő évi tervek ismertetésére.

Valóban, csapataink minden korosztályban sok mérkőzést játszottak. A különböző felkészülési tornákkal kezdtünk, majd következett a fiú kadettek jó szereplése, amivel

kivívták a kiemelt bajnokságban való szereplés jogát. Ezután jöttek az országos versenyek selejtezői, itt U14-es fiú csapatunk alapszakasz győztes lett, helyt kellett állni a különböző korosztályos Budapest-válogatottakban is a két ünnep között. Serdülő lányaink is jól szerepeltek, hiszen a soproni Bajnokok Tornáján ezüstérmet szerezve bizonyították rátermettségüket. Az országos döntőkre készülve rekordlétszámmal, 7 fiú és 4 lány csapattal vettünk részt a hagyományos ostravai tornán Húsvétkor. A felkészülés jól sikerült, hiszen a serdülő lányok és fiúk bekerültek a legjobbak közé, kadett fiaink és lányaink pedig a “B” döntőben való szereplés jogát harcolták ki. A kicsik is jól szerepeltek, ott voltunk mindkét korosztályban az országos dzsemborikon. Az idei legjobb eredményt serdülő lányaink érték el, a tavalyi tini ezüst után ismét a 2. helyen végeztek a Csata DSE mögött.

Ismét EYBL fordulót rendezett Kőbánya, hogy szerepeltek a kaptárlakók?

Két csapattal szerepelünk az Európai Ifjúsági Bajnokságban, itt az U14-es fiúk - az októberi hazai forduló után - nagy meglepetésre rendkívüli izgalmak között Léván bejutottak a Közép-európai döntőbe, U16-os fiaink pedig hajszál híján kivívták a továbbjutást Rómában. Úgyhogy sem lányaink, sem fiaink nem unatkoznak, továbbra is úgy gondolom, hogy minél több mérkőzést játszanak a gyerekek, annál nagyobb meccsrutint szerezhetnek.

Megtörtént a Darázsfészek Kosárlabda Csarnok alapkőletétele.

Igen, számomra óriási megtiszteltetés volt, hogy dr. György István kormánymegbízott úr, Kovács Róbert polgármester úr és Valkony Mária igazgató asszony, a kerület több vezetője és a kivitelező Társ 95 Kft. munkatársai társaságában részese voltam a Darázsfészek Kosárlabda Csarnok alapkő letételének. Így már a második olyan kosárlabda-csarnok építése kezdődhet meg Kőbányán, amely a TAO támogatás lehetőségét felhasználva az önkormányzattal való együttműködéssel szép példáját adja annak, hogy az összefogás kiemelkedő eredményeket és teljesítményeket hozhat. Köszönjük mindenkinek, aki segítette, támogatta munkánkat. Az új kosárlabda csarnok a jelenlegi tornatermi szárny folytatásában kerül elhelyezésre és úgy alakítjuk ki, hogy közvetlen a régi, meglévő tornaterem előtti folyosóról kapcsolódjon az iskola épületéhez. Ezen kívül új utcai személybejáratot és előteret is adunk, ami lehetővé teszi az iskola működésétől független használatot is. A terem elválasztó függönnyel két részre osztható, így két csoport tudja egyidejűleg használni mind testnevelés órák, mind pedig edzések alkalmával. Nyáron egyébként a Szent László Gimnázium tornacsarnokát is felújítjuk, ezzel is jobb körülményeket teremtünk sportoló gyermekeinknek.

Az MKOSZ újabb akkreditációs eljárást indított az akadémiáknál. Ezzel kapcsolatban milyen feladatokat kellett elvégezni?

Az nyílvánvaló a kosárlabda-szakmában, hogy széles bázist teremtettünk és tudunk minőségi munkát végezni. Az akkreditáció során kiderült, hogy bár mindenben megfeleltünk, a tárgyi eszközök tekintetében volt lemaradásunk, melyet pótoltunk és az MKOSZ Elnöksége 309/2018 (05.08.) sz. határozatával egyhangúlag elfogadta a Zsíros Tibor Kosárlabda Akadémia akkreditációját. Így már a Nemzeti Kosárlabda Akadémia címet is megszereztük. Persze ezzel nincs vége, ezt a címet meg is kell tartani, ami folyamatos minőségi munkát igényel.

Következik az új bajnoki év, új feladatok, új kihívások.

Ez így van, megyünk tovább a megkezdett úton. A filozófia továbbra is az, hogy elsősorban adjunk NB I-es szinten sportoló játékosokat - ez akadémiai feladat -, de élvonalbeli játékvezetőket, szimpatizánsokat is. Ami a leglényegesebb, hogy továbbra is odafigyeljünk gyermekeink tanulmányaira is és egészséges, a sportot szerető embereket neveljünk az országnak. Július 30-án kezdődik a munka először Budapesten, majd vidéki edzőtáborokban. Lesznek felkészülési tornák, külföldi utak. Folytatjuk az EYBL szereplést - lesz hazai rendezésű torna is - a fiú U14 és U16-os korosztályban, biztosítjuk a lehetőséget az országos bajnokságokra való felkészüléshez. Szeretnénk egy képzőközpontot, edzőtábor helyet kialakítani a Dunakanyarban, ehhez TAO forrásokat kell majd gyűjteni. Az ingatlant már megvásároltuk, a nyár folyamán elkezdődtek az előkészítő munkák. Odafigyelünk az akadémiai akkreditáció fenntartására, hiszen folyamatos ellenőrzés alatt leszünk.

Milyen továbblépési lehetőség van a sportlók fejlődése terén?

Amit a klub meg tud adni, azt eddig is megadtuk és ezután is ezt fogjuk tenni. Azt azonban tudomásul kell venni, hogy ez egy keret. Ahhoz, hogy egy sportoló élvonalbeli kosárlabdázó legyen, ma már nem elég hetente edzésre járni, neki magának is rendkívül sokat hozzá kell tenni egyéni képzésekkel, egyéni kondícionálással, az étkezésre odafigyeléssel, vitaminok rendszeres bevitelével és még sorolhatnám tovább. Ezen kívül pedig klubszinten együttműködési lehetőségeket kell keresni atekintetben, hogy a darazsas kosarasok minél jobb pozícióba juthassanak, legyen lehetőségük a továbblépésre, amikor már felnőttek lesznek. Ezt a fiúknál a tavalyi esztendőben megalapoztuk a BKGDSE-vel való együttműködéssel, a lányoknál pedig önállóan szeretnénk előbbre lépni.