Visszatekintés az előző, előrenézés a következő bajnoki évre

 

Írta: szerk.

Jól szerepeltek csapataink a korosztályos versenyeken, hosszú idő után újra országos döntőben érmes helyezést elért csapatunk van a lány tinik ezüstérme jóvoltából. Öröm az U14-es fiúk országos 7. helye, valamint az U11 és U12 szereplése. Hajdu Péter elnököt kérdeztük.

Mozgalmas év volt! Hozzáláttunk még az elmúlt esztendőben ahhoz, hogy a Zsíros Akadémia kilépve Kőbánya határain, először a szomszédos, majd a távolabbi kerületek bevonásával Dél- és Kelet-Pesten és az

agglomerációban egy erős, nagy létszámú bázisra épülő, meghatározó utánpótlás-nevelő egyesületté váljon. Ezzel kissé szűkítenünk kell a felsőbb korosztályokat, de reményeim szerint mindenki meg fogja találni a helyét, ha máshol nem, akkor a velünk együttműködő egyesületek csapataiban. Fontos cél az is, hogy azok a gyerekek, akik kiemelkednek korosztályukból, kaphassanak egy olyan lehetőséget, ami a magasabb szintű fejlődésüket szolgálja. Ezen kívül legifjabb tehetségeink részt vettek a fővárosi szövetség képzőtáborába, ahol a különböző budapesti egyesületek szakembereivel dolgozhattak.

Ez idén jól sikerült, hiszen a tini lányok országos ezüstérme nem akármilyen teljesítmény.

Ez így van. Tatár István és Sámuel Gergő egyébként is emberfeletti munkát végzett az elmúlt bajnoki évben, hiszen amellett, hogy ezt a sikert összehozták a csapattal együtt, még három másik korosztályban (junior, kadet, serdülő) is helyt kellett állniuk és bizony itt sem elhanyagolható eredmények születtek, mert regionális bajnokságot is nyertek lányaink. De elégedettek lehetünk a fiúkkal és mestereikkel is, hiszen az U11-U12 a fővárosi élbolyban szerepelt és kivívta a jamboreen való indulás jogát és a serdülők is döntősök voltak és a hetedik helyet szereztél meg. Ez ugyan egy kis visszalépés az előző évhez képest, de sajnos az egyik legjobb és legmagasabb játékosukat nélkülözniük kellett, illetve betegen játszott. De az elvárásoknak megfelelően teljesített a kadet és junior csapat is a regionális bajnokságban.

Nemzetközi szinten sikerült előrelépni?

Egyelőre még nem tartunk ott, hogy a nemzetközi porondon is helyezettként jegyezzék akadémiánkat. Azonban nem mindegy, hogy mindig ugyanazokkal játszanak a gyerekek, vagy náluk erősebbekkel, hiszen fejlődni akkor fognak, ha megmérettetnek. A TAO finanszírozás lehetőségével az idei bajnoki évben az EYBL szereplésen kívül Csehországba, Horvátországba, Spanyolországba voltak csapataink, de a hazai szervezésű kupákon is több ország kosarasait láttuk vendégül. A nemzetközi szerepléssel tudjuk azokat a fiatalokat menedzselni, akik ebben partnerek és ők is jó kosarasok akarnak lenni. Az akadémia pedig a továbbiakban is motivált, jó kosarasokat szeretne nevelni, akik szeretik ezt a játékot.

Folytatódik az EYBL program?

Igen, szeretnénk, ha a következő bajnoki évben is részt vehetnénk, de ehhez most már az országos szövetség engedélye szükséges. Az MKOSZ ugyanis csak azoknak engedélyezi a részvételt, akik valóban profitálni is tudnak belőle és fontos, hogy illeszkedjen a hazai versenyrendszerhez is. U14 és U16-ban indulunk, lesz egy olaszországi és egy lengyelországi forduló is, illetve október végén mi is rendezünk egy tornát neves külföldi csapatok részvételével.

Milyen tervek vannak még a 2017/18-as bajnoki évre?

A Kőbányai Önkormányzat segítségével és az MKOSZ jóvoltából újabb kosárlabda csarnok építését kezdhetjük meg a Harmat 88. sz. Általános Iskola területén reményeink szerint még a tanévet megelőzően. Az iskolával együttműködve pedig szeretnénk egy kosárlabda profilú oktatási intézményt összehozni, ahova a gyerekek már úgy iratkoznak be, hogy ezt a sportágat preferálják. Itt szeretnénk, ha az 1-4 osztályba bevezetésre kerülne a kosárpalánta program, mely az iskolai testnevelés része lenne és a délutáni órákban pedig edzéseken a kosárlabdáé lehet a főszerep. Az MKOSZ az idei tanévtől a kosárpalántát már kiterjeszti magasabb színvonalra, a jelentkező iskoláknak eszközfejlesztést biztosít, a gyerekeknek pedig egy nagy jamboreet szervez. Az a tervünk, hogy először kőbányai iskoláknak ajánljuk fel ezt a lehetőséget és amennyiben hajlanak rá, kötünk egy hosszú távú együttműködést természetesen a Tankerület segítségével és egyetértése mellett. Ezen kívül meg kell újítani az akadémiai akkreditációnkat, a jövőben a szövetség rendszeresen fogja azokat a követelményeket ellenőrizni, melyeket támaszt velünk szemben. Ez nemcsak az edzések szakmai tartalmára, hanem a hozzá kapcsolódó dokumentálásra, a szervezeti működésre, a kommunikációra és a szakemberállomány minőségére is vonatkozik. Úgyhogy egyre szigorúbbak a követelmények és persze ennek mi minden tekintetben szeretnénk megfelelni.

Változások vannak a Zsíros csarnok üzemeltetésében is.

Igen, januárban az iskolák üzemeltetését átvette a Tankerület, a Zsíros Tibor Kosárlabda Csarnok pedig önkormányzati üzemeltetésben maradt. Ez különösebb változást nem jelent az iskola életében, hiszen a testnevelés órák és a létesítmény egyéb helyiségeinek és területének a használata ugyanúgy rendelkezésükre áll, mint eddig. Mindössze a házirend változott, a küzdőtér kímélése miatt abban állapodtunk meg a fenntartóval, hogy az ún. nehéz szereket a régi tornateremben használja a továbbiakban az iskola és gondnoki helyiség lett az eddigi tanári szoba.

Végül beszéljünk a születésnapról. Húsz éves a Darazsak.

El sem hiszem, hogy elröppent ez a húsz esztendő, hiszem még a minap történt, hogy 1997-ben az alapítók összehozták az alakuló közgyűlést és elindult a munka az első ötven gyerekkel és felújítottuk a Zrínyi Gimnázium balatoni hullámokhoz hasonlító tornatermét. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, örömök, kudarcok váltogatták egymást, de azt hiszem összességében pozitív az elmúlt két évtized mérlege. Ami pedig állandó volt az elmúlt években, az a Kőbányai Önkormányzat segítő keze, hiszen az alapítástól napjainkig számíthattunk a segítségükre, mindig kiemelt figyelmet szenteltek a Darazsaknak. Kiemelkedő az elmúlt hét év együttműködése, hiszen közös akarattal olyan fejlesztéseket is tudtuk együtt végezni, ami mind a kerület, mind pedig az egyesület javára vált. Bízom benne, hogy ez a továbbiakban is így lesz. Maga az ünnepség pedig megható és szívmelengető volt. Jó volt nézni régi játékosaink játékát, azt, ahogy a maiak nyakába akasztották az érmeket. Ezekért a csillogó szemekért érdemes dolgozni. Persze büszkeségeink is ezen a napon kapták meg az elismerést, a korosztályok legjobbjait és a legjobb edzőt díjaztuk, Ildikó asszony átadta a Zsíros ösztöndíjat és megünnepeltük ezüstérmes lányainkat is ezen a napon.